SOS: Problem sa drugaricom

PROBLEM: S drugaricom iz odeljenja radila sam za tehničko nešto sa sijalicama, prekidačima i provodnicima (8. smo razred). Obe nismo imale pojma ništa da sastavimo i napravimo, pa je ona zamolila druge da nam pomognu. Onda je stekla utisak kako ja ništa ne radim (šta da radim ako ništa o tome ne znam!?), pa me je tužila kod nastavnika i možda mi pokvarila ocenu. Mogla sam da imam pet, a zbog nje ću imati 1. I stalno me izbegava, dere se na mene, a kad pokušam da pričam s njom, ne sluša me. Imamo zajedničku drugaricu iz odeljenja. Poznajemo se dugo i znam da obe baš briga za njihovo prijateljstvo. Glumataju da su neke drugarice, grle se i kao dobre su, a ne podnose se. Ova zajednička drugarica je super. Pre nekoliko dana mi je rekla da sam joj među boljima u razredu i da je ova druga drugarica dobra sa nekim samo kad joj nešto treba, a posle ga šutne. Ne znam šta da radim, mnogo je naporna i nervira me, svaki dan se rasplačem, pa bih te zamolila za pomoć.

SAVET: Vidimo da ti se puno toga dešava (dobre-loše drugarice, učenje, ocene, itd.). Treba imati snage za sve to. Možda bi mogla da kreneš od toga ko su ti oduvek bili dobri prijatelji i da se sa njima družiš, a da ostale zanemariš na neko vreme. Sigurno će ti prijati društvo u kojem si uvek dobrodošla. A što se tiče učenja, postoji zlatno pravilo u vezi s njim – jedino mi sami možemo biti odgovorni za ocenu koju smo dobili. A to znači da ako je nastavnik strog i puno traži, onda nam ne ostaje ništa drugo nego da mnogo učimo. Dešava se da neku ocenu dobijemo sa manje truda i pomalo snalažljivosti (da više odgovaramo svojim rečima, ili da nam neko šapne a nastavnik ne čuje i slično). Ali time se možemo samo ponekad koristiti. Sama kažeš da ništa ne znaš i pitaš se šta da radiš. Prosto je, koliko učimo, takvu ocenu i dobijemo. Ako nešto ne možeš da savladaš, potraži pomoć. Niko od nas se nije rodio sa urođenim znanjima, već ih svi stičemo napornim radom. Taj put nije lak, ali uz pomoć drugih sve je lakše.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.