SOS: Problem sa koncentracijom

Dragi Hej! Imam veliki problem sa koncentracijom. Na primer kada čitam knjigu koja me stvarno interesuje ne mogu baš sve tačno da ponovim o čemu se tu radi ili npr. kada učim. Dva dana sam učila 4 lekcije iz geografije i nisam uspela sve da naučim. Imam veliki problem sa učenjem i još nisam provalila koji način učenja meni najviše odgovara. Drugarica mi je rekla da treba česće da učim kako bih uvežbala koncentraciju, međutim to mi baš i ne pomaže. Takođe imam problem što slabo kapiram neke stvari. Kada radimo neki kontrolni ja dobijem 1 ili 2 i tek posle mesec dana učenja iste lekcije ja dobijem 5. Svesna sam da sam neinteligentna i zato puno radim i učim da bih to prekrila. Da li možete da mi kažete kako brzo i efikasno mogu da naučim neku lekciju i kako da poboljšam koncentraciju? Hvala unapred!

SAVET: Za početak, ne smeš da razmišljaš o sebi kao o nekom “neinteligentnom”, jer tako nešto ne postoji. Svako poseduje inteligenciju, i naravno da razlike u nivou inteligencije postoje, ali tvoja inteligencija je sasvim dovoljna da postigneš sve što želiš, pa i više. Razmisli da li postoji neki konkretan razlog zbog kojeg ne možeš da održiš pažnju na knjizi i gradivu. Promisli šta je to što te sprčava da budeš fokusirana i da postigneš rezultate koje želiš. Možda postoji neki drugi problem o kom nesvesno razmišljaš dok učiš, pa se to onda pretvori u neproduktivnu sesiju učenja. Ako je tako, predlažemo ti da se prvo posvetiš rešavanju tog nečeg kako bi neometano mogla da se posvetiš školi. Da bi otkrila koji način učenja ti najviše odgovara, moraš probati više različitih stilova učenja, a zatim da pratiš rezultate koje postižeš i da tako vidiš koji ti najviše odgovara. Mi ti predlažemo da pokušaš da učiš redovno: pokušaj da svaki dan nakon škole, kada započnete novu lekciju, malo ponoviš to što ste tog dana učili i pređeš gradivo iz knjige za tu oblast. Pored toga, izdvajaj i beleži stvari koje ti nikako nisu jasne i zamoli nekog da ti pomogne da savladaš to gradivo, to može biti neko od društva, nastavnik ili roditelj. Pokušaj da učiš u više “blokova” – na primer da učiš 45 minuta, pa da napraviš pauzu od dvadesetak minuta i da onda nastaviš. Kada vidiš da ne ide, nemoj sebe da siliš da učiš jer tako ništa nećeš postići, već daj sebi nekoliko minuta da odmoriš mozak, pa tek onda nastavi. U tim pauzama nemoj da samo visiš npr. na društvenim mrežama ili da radiš nešto na kompu, već malo ustani od knjige, prošetaj, nadiši se vazduha, pojedi neku voćku ili nešto slatko da bi sakupila energiju za nastavak učenja. Sem toga, obrati pažnju i na to kako se hraniš. Za dobru koncentraciju je važno da unosiš dovoljno vitamina kroz voće i povrće, kao i da piješ dosta tečnosti. I još jedna stvar, potrudi se da o sebi ne razmišljaš kao o nekom ko je manje sposoban da uči od drugih, jer tako samo sebi stvaraš pritisak koji te dodatno ometa da učiš, a pri tom to uopšte nije istina. Sposobna si kao i bilo ko drugi, samo je potrebno da pronađeš dobru strategiju koja ti potpuno odgovara i koja će za tebe biti najefikasnija. Želimo ti sreću!

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.