SOS: Problem sa zadahom

Help! Imam problem, nije velik ali mi stvarno smeta i čini me jako nesigurnom. Već par dana imam osećaj da mi smrdi iz usta (ne znam kako drugačije da se izrazim) i to kao da to dolazi iz grla. Na YouTubeu sam tražila neke savete ali tamo govore samo o nekim ozbiljnim problemima sa zadahom. Rekla sam mami, ali ona tvrdi da se ‘tripujem’ itd… Perem zube 3 ili 4 puta dnevno, ali pola sata posle opet se nelagodan osećaj (taj miris) vrati, čak mi je neprijatno da odem kod zubara. Šta mogu da uradim? Da li to može da ima veze sa nedostatka vode? I da li vredi piti puno čaja od nane i ispirati grlo slanom vodom?

SAVET: Iako je problem pomalo neprijatan, treba da se obratiš lekarima za pomoć. Postoji mogućnost da je tebi, iz nekog razloga, samo nelagodan osećaj u ustima, i da se to spolja zapravo i ne oseća, ali svakako je bolje da sve to proveriš. Druga mogućnost jeste da je zapravo problem sa nekim pokvarenim zubom, ili možda neki drugi zdravstveni problem. Ispiranje usta je svakako dobro za održavanje lične higijene, a takođe je dobro i piti dosta tečnosti, ali bez doktora svakako ne možeš da utvrdiš šta je tačno uzrok. Iako je malo neprijatno, idi prvo kod zubara na kontrolu zuba, kaži da ti deluje kao da imaš problem sa neprijatnim zadahom i da bi želela da proveriš da li je neki zub uzrok tome. Ukoliko ti zubar ne pomogne, obrati se svom lekaru opšte prakse kako bi proverila da možda nije u pitanju neki problem sa stomakom, varenjem, želucom i slično. U svakom slučaju, nemoj odmah da paničiš, možda nije ništa ozbiljnije, možda je neka prolazna infekcija ili nešto slično. Razumemo da je neprijatno obratiti se doktoru oko toga, ali oni i jesu tu da bi nam pomogli da rešimo takve probleme. Pored toga, što više odlažeš, problem, ako ga zaista ima, samo može postati veći.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.