SOS: Problemi sa drugaricama, roditeljima…

Dragi HEJ! u poslednje vreme imam dosta problema, ne znam šta da radim… Malo sam se udaljila od svojih drugarica, iskoristile su me i sada se druže sa popularnijim devojčicama. Za nekoliko dana se održava sistematski pregled i vakcinacija za ceo sedmi razred (inače ja sam sedmi razred i imam 13 godina), a ja imam sigurno blizu 70 kg, možda i više. Mislim da će mi se svi smejati, ali mala uteha mi je i to što znam da nisam jedina koja ima koju kilu više. U mojoj generaciji generalno svi smo malo punije građe. Još na tu svu muku imam problema sa govorom. Često zamuckujem ili se plašim na času da li ću dobro reći odgovor, često ćutim i imam strah da progovorim jer od stida mucam. Mama i tata se često svađaju, a i mama za dve nedelje ide u drugu državu, daleko, ide zbog posla, neće se vraćati tri nedelje. Doći će nedelju dana pred moj 14. rođendan. Još sam se zaljubila u nekog dečka iz razreda i plašim se da mu se ne sviđam. Stalno mi lajkuje slike na Instagramu i dopisujemo se i u školi se dobro slažemo i stalno pričamo, a najlepše od svega je kad nam se pogledi sretnu i on se nasmeši. Mama mi stalno čačka mobilni telefon, pa moram da brišem poruke i da joj se stalno pravdam. Sve moje drugarice su već imale dečka, ili im se neko udvarao ili flertuju toliko očigledno da se vidi da se vole. Jedino ja nemam nikog, a toliko želim. Molim te mi pomozi. Svake noći plačem, jer iz dana u dan imam sve više problema.

SAVET: Žao nam je što ti se sve to nakupilo i što se tako osećaš. Da bi situacija bila bolja pokušaj da rešavaš jedan po jedan problem, a ne sve istovremeno jer se tako samo još više opterećuješ i mnogo je teže nego kada kreneš postepeno. Što se tiče sistematskog pregleda i kilaže, nemoj da brineš o tome, jer ćete verovatno ulaziti pojedinačno na pregled, ili ćete ulaziti u grupama po dvoje ili troje, tako da neće mnogo ljudi biti prisutno tu. Sem toga, ne treba da obraćaš pažnju na to šta će drugi reći, jer si to prosto ti i takva si kakva jesi, ne treba da se osećaš loše u svom telu. Što se problema sa mucanjem tiče, ukoliko misliš da je to samo od treme, možeš da pokušaš da vežbaš kod kuće. Zamisli da si na času i da te nastavnica nešto pita, zamisli da treba da daš odgovor i onda pokušaj da ga formulišeš i naglas odgovoriš. Ako je zaista u pitanju trema, sa tim ćeš se najbolje izboriti tako što ćeš vežbati (npr. učiš naglas kod kuće ili slično), kao i tako što ćeš gurati sebe da se javljaš na času kako bi se navikla na situaciju gde pričaš pred drugima i kako bi se oslobodila treme. Čak i da pogrešiš, čak i ako ti se neko nasmeje zbog toga, podseti sebe da to zaista nije tako strašno i da će sledeći put biti bolje. Što se tiče svađa tvojih roditelja, žao nam je što je tako, ali znaj da je to između njih i da ti nisi ni za šta tu kriva, te pokušaj da se, kada se oni svađaju, skloniš negde i izoluješ da to ne slušaš, i pokušaj da ih pustiš da sami to reše između sebe. Verovatno će ti mama nedostajati te tri nedelje, ali ni to nije baš mnogo dugačak period i brzo će proći. Razumemo da te smara što ti proverava poruke i slično, i to baš i nije lepo od nje, ali ona to verovatno radi iz brige za tebe. Što se tiče dečaka kojeg spominješ, normalno je da si malo nesigurna u to da li mu se dopadaš, ali sve to što si nam opisala deluju kao prilično dobri znaci. Predlažemo ti da nastaviš istim tempom kao i do sad, jer izgleda da i tebi i njemu za sad prija to što se čujete i družite. Sem toga, predlažemo ti da pokušaš da se fokusiraš više na one stvari na koje ti možeš da utičeš, a da malo pustiš druge stvari na koje ne možeš (odnos između tvojih roditelja na primer) i da pustiš druge da brinu o tome. Savetujemo ti i da s vremena na vreme uradiš nešto za sebe (pogledaš neki film, pročitaš neku knjigu ili nešto drugo što voliš) kako bi malo predahnula od svega što te muči i ponovo napunila baterije. 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

 

1 Comment

  1. Imam problem sa drugaricama. Ne prija mi da ih cujem kako me ogovaraju, znam da to rade jer sam bolja od njih, ali ipak nisu u redu. Govore kako ja kada ih pozovem na druzenje imam koristi od njih. Ima ih 4. Jedna debela ljubomorma, druga koja mi je bivsa bff, treca nije nikako posebna i cetvrta stvarno dobra. Sa tom zelim da se druzam, ali joj ostale ne daju, a do juce su je ignorisale. Pomozi mi placem cesto jer nemam drustvo.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.