SOS: Problemi sa očuhom, hitno mi treba pomoć!

Pozdrav HEJ! Pišem vam zbog problema sa mojim očuhom, hitno mi treba pomoć! Moj očuh je došao da živi s nama tek što se moja mama razvela. Nije bio odavde, pa je dolazio samo na nedelju dana. Posle se to vreme boravka povećavalo! U kući smo bili moja mama, brat, sestra, ja i kao što rekoh, nekad moj očuh. On je posle nekog vremena krenuo da zavodi red u stanu, sve je bilo po njegovom! Isterao je i mog brata i sestru iz stana! Ostale smo mama, ja i on. Posle smo se preselili u kuću. On mi je zabranio da se viđam sa ostatkom porodice, svi su mi bili zabranjeni! Jednom je udario moju mamu iz besa i ja sam pobegla i pozvala policiju. Ništa nisu uradili, rekli su da su se samo svađali. Od skoro je krenuo i da mi preti da će da krene da me tuče, mnogo se plašim. Čak sam dobila i neku vrstu bolesti na mozgu od sekiracije. Ja se naravno potajno viđam sa ostatkom porodice. Molim vas pomozite mi, recite mi da li da ga prijavim i da kažem policiji celu istinu u vezi njega!

SAVET: Jako nam je žao što prolaziš kroz to! Problem sa tvojom situacijom jeste što ne možeš sama protiv svega toga. Moraš da se obratiš za pomoć još nekom, npr. bratu i sestri, ili još nekom drugom iz porodice. A pogotovo je važno da pričaš sa majkom kada očuh nije tu. Jer je, što se policije tiče, jako važno da još neko potvrdi kakvo je stanje kod vas u kući, a najbolje bi bilo da to bude tvoja mama. Ona je sigurno jako uplašena i oseća se nemoćno da bilo šta uradi, i zato je važno da joj pokažeš da si joj podrška i da želiš da joj pomogneš da rešite celu situaciju. Pričaj sa njom prvom prilikom kada budete same i reci joj koliko si uplašena i kako više ne možeš tako, da želiš da ponovo svi budete na okupu i da budete bezbedni od njega. Pre toga se posavetuj sa bratom i sestrom, i ako postoji još neka odrasla osoba kojoj možeš da veruješ i kojoj možeš da se obratiš. Imaj na umu da je najveći deo tog tereta na tvojoj mami i takva odluka nije nimalo laka, i da će joj možda biti potrebno vreme da je donese i da nešto preduzme. Ono što ti možeš jeste da je stalno podsećaš i podstičeš da nađete rešenje za vašu situaciju, kao i da joj se uvek nađeš kao podrška i oslonac. Naglašavamo da je važno da se savetuješ sa još nekim, jer bi moglo da se desi isto što I prošli put – da on kaže da su se samo svađali i da se ništa nije desilo, te je stoga važno smisliti bolji način da se problem reši. Tvoja mama je ta koja mora da odluči da prekine zajednički život i veze sa njim, a ako bude potrebe da se ponovo mešaju državni organi (policija, socijalni radnici itd), ti i tvoji brat i sestra možete pomoći tako što ćete reći istinu o tome šta se sve desilo. Iz tog razloga je važno da mamu ohrabrite da zajedno sa vama nešto preduzme. Pored toga, postoji broj telefona preko kojeg se sa ljudima koji se bave nasiljem u porodici možete posavetovati šta je najbolje uraditi, ovo je taj broj (0800 011 011) i pozivi su besplatni! Najbolje je da ih pozoveš kada budeš sama, negde gde očuh ne može da te čuje. Još bolje je ako tvoja mama bude htela da ih pozove. Najbolje je da savet potražite od njih jer oni imaju najviše iskustva u tim situacijama. Želimo ti sreću i nadamo se da ćete zajedno uskoro rešiti situaciju!

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.