SOS: Pružiti šansu ili ne?

PROBLEM: Ima jedna devojka u mom odeljenju koju su svi odbacili. Olako je shvatala nas kao drugove, manipulisala je sa svima koji su se družili sa njom, previše je isticala sebe. Onda su polako svi počeli da se udaljavaju od nje i sada je u potpunosti odbačena. Ali kopka me nešto. Ona je sada bukvalno raspad sistema. Sama je na odmorima, svi je kuliraju, niko joj se ne obraća. Ponekad nam priđe, ali brzo se pomeri jer vidi da je nepoželjna. Shvatam da je sama kriva za to, ali ipak meni je prosto žao. Ne znam da li da joj pružim drugu priliku. Iz iskustva znam kako je biti odbačen, samo što su mene odbacili još dok smo bili kod učiteljice jer sam bila povučena. Sada, ako joj dam šansu, verujem da će me ostali mrzeti jer se družim s njom, a i ona je verovatno ista, samo glumi jer želi sažaljenje. Prošle godine je bila ista situacija i data joj je šansa i ona je opet uprskala. Ali jednostavno želim da uradim nešto povodom toga. Da li mogu nekako da poboljšam njeno stanje i ponašanje, a da drugi ne shvate to pogrešno ili da ona ne krene da me koristi? Takođe, ne želim s njom da se družim iz sažaljenja. Trebalo bi da me bude briga, ali jednostavno nisam takve prirode, ponekad previše stavljam druge ispred sebe. Takođe sam mislila da pitam školskog psihologa da je pozove na razgovor ili tako nešto, da li je to pametno?

SAVET: S obzirom na to da imaš iskustvo odbačenosti, onda razumeš kako se ona oseća – usamljeno, nesigurno, uznemireno. Ako misliš da traži pomoć a ti si spremna da joj pomogneš, ne treba da te interesuje šta će drugi reći. Ne znači da ste super drugarice ako si joj pomogla. Popričaj sa razrednom, možeš i sa psihologom, i saznaj u kakvoj situaciji se drugarica nalazi van škole. Da li ima nekih problema. Ukoliko su „teži” problemi, ostavi to odraslima da reše, a ako nisu, uvaži te „manje” probleme i nemoj čekati, već „pruži ruku”, jer se ona zbog nečega dobro ne snalazi sa drugarima iz razreda. Za početak joj priđi i reci da si primetila kako je ostali ne žele pored sebe u poslednje vreme. Pitaj je šta misli zašto je to tako. Ako ih je ogovarala, ismejavala, lagala i slično, ohrabri je i predlozi joj da se izvini. Ukoliko prihvati, tada možeš da uključiš i razrednu kako bi njeno izvinjenje imalo jači efekat. Na kraju, šta god da je uradila, to ne sme da se ponovi.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.