SOS: Prva menstruacija

Dragi HEJ!, znam da ste veoma zauzeti problemima drugih tinejdžera, ali bih vas zamolila da mi pomognete da rešim svoj. Ovako, imam 11 godina i menstruaciju (prvu) sam dobila u 1.5 i trajala je do 3.5. Onda drugu 15.6 i ne znam tačno trajanje ali nije ni bitno. Poenta je da ja NISAM rekla mami. Slučajno sam ostavila donji veš sa malo krvi na njemu i mama je odmah primetila i pitala me: “Šta je ovo, gde si se povredila?”. Kada bih joj rekla ne bi mi verovala. Nismo bliske, uopšte. Nemam nijednu drugu osobu kojoj verujem na ovu temu. Plašim se da kažem mami iz dva razloga: 1. Neće mi verovati. 2. Kad joj budem rekla biće razočarana što joj nisam rekla pre (ovaj deo me najviše brine). Dragi HEJ, molim te pomozi.

SAVET: Što se prve brige tiče, apsolutno nema razloga da ti ne veruje. Ne dobijaju svi u isto vreme jer ne postoje tačne godine kada se dobija prvi ciklus, to zavisi od razvoja osobe. Neko prvi put dobije sa 15 godina, a neko kao ti sa 11. Drugi problem nam je razumljiv i na sreću nije nerešiv. Upravo sve ovo što si nama rekla je nešto što možeš iskoristiti u razgovoru sa mamom. Reci mami da želiš da pričaš sa njom. Potom, kada budete sele, reci joj da imaš nešto da joj kažeš i da ti nije baš prijatno iz dva raloga: prvi jer se stidiš, a drugi jer se bojiš da to podeliš sa njom jer nekako imaš utisak da niste baš bliske. Na takav način ćeš probiti led i ona će biti prijemčivija za to što ćeš joj izjaviti. Tada na red stupa razgovor o ovome. Reci joj kada si prvi put primetila krv na gaćicama i da smatraš da si tada, 1.5.prvi put dobila menstruaciju. Jako je bitno da o ovome pričaš sa mamom, da ona zna jer ti ona može dati najbolje savete. Kao npr.to da moraš u malom rokovniku da zapisuješ kada si dobila menstruaciju, koliko je trajlo, da li je bila obimna ili ne i sl, pa sve do toga koje uloške je najbolje da koristiš (mi predlažemo samo one najpravljene od pamuka, tj prirodnih materijala!) i saveta o higijeni. Uz to, ako te nekada bude mnogo boleo stomak, ona ti može opravdati časove, u slulaju da tada ne možeš da odeš u školu ili da ne možeš da radiš fizičko. Stoga, bilo bi zaista dobro da sa mamom popričaš još danas!

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Foto: Getty

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.