SOS: Rano sam dobila menstruaciju, brinem zbog toga

Dragi Hej imam jedan problem. Menstruaciju sam prvi put dobila kada sam imala samo 9 godina. Drugarice su mi rekle da ću ranije i da uđem u klimaks. Razgovarala sam sa mamom o tome i ona mi je rekla da to nije dobro. Rekla mi je ću brže stariti i da to nikako nije dobro. Jako sam uplašena i zanima me da li je to istina?

SAVET: Kada je reč o prvoj menstruaciji period njenog javljanja je različit, te tako neke devojke poput tebe prvu menstruaciju dobiju jako rano, dok je neke druge dobiju tek pred kraj srednje škole. Što se tiče nekih mogućih posledica vezanih za period u kom prvi put dobiješ, sve je to jako individualno i ispoljava se na različite načine kod različitih devojka. Ponekad se npr. događa da devojke koje rano uđu u pubertet i rano dobiju menstruaciju izgledaju starije od svojih vršnjaka, pa ih okolina tako i trertira, te su one na neki način “prinuđene” da sazrevaju brže od ostale dece njihovih godina. Što se konkretno tvog pitanja tiče, ne mora da znači da ćeš “brže stariti” već se sve to može odnositi upravo na ovo gore spomenuto da ćeš možda delovati zrelije i starije od svojih vršnjaka. Ipak, kako bi dobila preciznije i tačnije informacije, najbolje je da sva pitanja koja imaš postaviš svom doktoru ili doktorki, i oni će ti najbolje odgovoriti na sve to. Nemoj da se stidiš ili da ti bude glupo da pitaš tako nešto jer su doktori zbog takvih stvari i tu. Sem toga, možeš da zamoliš mamu da pođe sa tobom kod doktora da pitate sve što te zanima ako će ti u njenom društvu biti lakše. U svakom slučaju, ne treba da brineš previše oko toga, jer uopšte ni ne mora da znači da će ti se ispoljiti neka negativna posledica oko rane menstruacije. Sem toga, prati kako se tvoje telo ponaša i ako ikad primetiš nešto neobično odmah se obrati doktoru (pogotovo ginekologu) da bi proverili da li je sve okej i da li je potrebno da uključe neku terapiju. 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović

Foto: Getty Images/Guliver

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.