SOS: Rastužuje me to što odrastam prebrzo

Dragi Hej, potrudiću se što kraće da vam predstavim problem i ukoliko odgovorite, unapred se zahvaljujem. Ovako, ja imam 15 godina i trenutno sam u srednjoj školi. Sva prethodna iskustva u životu su mi lepa i retka su ona loša no, ja iako znam da će sve biti okej u budućnosti i da se ljudi na sve naviknu kad tad, hvata me osećaj toga da sve mnogo brzo prolazi, i da vreme leti kao i moji tinejdžerski dani i da odrastam prebrzo i to me sve, ne mogu reći zabrinjava, ali rastužuje.

SAVET: To su misli koje ne muče samo tebe i mnogo drugih tinejdžera, već i mnogo odraslih ljudi. Ponekad osetimo da ne možemo da kontrolišemo vreme, strah nas je od toga šta bi budućnost mogla da donese i ne znamo šta da očekujemo, ali nažalost, ne postoji način da to promenimo. Ipak, ono što možemo jeste da se potrudimo da to vreme koje imamo iskoristimo što bolje možemo. To i tebi savetujemo! Pokušaj da skreneš misli sa toga tako što ćeš raditi neke druge stvari koje voliš i misliti o temama koje te manje uznemiravaju nego ta. Znamo da nekad nije lako samo isključiti takve misli i da su prosto tu negde, ali uvek podsećaj sebe da bez obzira na sve, odrastanje i kasniji život ti ipak mogu biti sjajni. Može ti pomoći to ako pokušaš da probaš što više novih stvari i da stekneš što više novih iskustava (putovanja, nova poznanstva, druženje, volontiranje, neobična hrana itd). I dalje si u procesu odrastanja, i čak iako je ponekad sve to vrlo komplikovano, potrudi se da što više uživaš u svemu tome i da stvaraš što lepše uspomene kojih ćeš se kasnije prisećati.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.