SOS: Razbijam sve oko sebe

PROBLEM: Imam 16 godina i čini mi se da imam problem s ljutnjom, tačnije sa agresijom. Kada pogledam neki agresivan film ili akcionu seriju, bilo šta tog tipa, imam osećaj da mogu da pocepam i porazbijam sve oko sebe. Ponekad uopšte ne razgovaram s roditeljima ili im samo bezobrazno odgovorim i posle toga mi nije nimalo žao. Dešavalo mi se da kod kuće pokušam da udarim u zid i slične stvari. Je l’ to na mene utiče pubertet ili nešto ozbiljnije?

SAVET: Možda je reč samo o pubertetu, a možda treba da naučiš kako da kontrolišeš svoje emocije i usmeriš reakcije. Ponekad burno reagujemo a da nismo svesni zbog čega to činimo na taj način. Što budeš starija, bolje ćeš upoznavati sebe te ćeš moći da definišeš svoja osećaja: šta te razljutilo, zašto, itd. Kada stvari sebi objasnimo, možemo lakše da kontrolišemo sopstvene reakcije. Ako ne možeš sama da se izboriš s tim, razgovaraj s roditeljima pa zajedno potražite pomoć. U svakom slučaju, psiholog je vrlo koristan u doba odrastanja.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

priredila: Sanja Matasić

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.