SOS: Razmišljam o promeni škole, ali se plašim

Treba mi pomoć. Naime, otišla sam u drugi gradi da učim. Tu živim, ali nisam upisala u tom gradu srednju školu, već u drugom 20 km udaljenom. Imam školski autobus, ali mi je problem što svakoga dana dolazim baš kasno kući i to mi baš smeta. I profesori su baš zeznuti i punoo traže, a i osećam da mi nisu naklonjeni. Samo traže mane i nikad me nisu pohvalili. Uspela sam da imam sve petice, ali razmišljam da se prepišem u drugu školi i grad gde sam došla da živim, ali ne znam hoću li i ovde imati sve petice. Kažu da je mnogo teška škola i da se tu upisuju “mamini i tatini sinovi”. Ne znam hoću li se uklopiti i ponovo ću morati da se dokazujem i da upoznajem nove profesore i društvo, ali ipak kući bih dolazila mnogo ranije, a i možda bi mi bilo lakše….

SAVET: Ono što možeš jeste da se još bolje raspitaš o toj školi u koju bi želela da se prebaciš, najbolje je možda da odeš lično i raspitaš se o uslovima itd. Takođe, ako znaš nekog od učenika iz te škole, najbolje je da njih pitaš za mišljenje. Takođe, popričaj sa roditeljima i vidi šta oni misle o svemu tome. Ako si dobar đak, najverovatnije bi to bio slučaj i kada bi prešla u drugu školu, pogotovo ako bi ti na taj način ostalo više vremena i za odmor i za učenje, s obzirom da bi mnogo kraće trajao put do škole. Što se tiče uklapanja u novo društvo, svaki početak je neobičan, i ponekad možda i teži nego što bismo želeli, ali to ne znači da će biti loš početak. Sigurno bi upoznala nove prijatelje koji ti odgovaraju i mogla da funkcionišeš sa njima, a takođe uvek možeš da ostaneš u kontaktu sa prijateljima s kojima si se ranije družila. Sve u svemu, na tebi je odluka. Ono što mi možemo da te posavetujemo jeste da dobro razmisliš o svemu i da ne brzaš sa odlukom. Trudi se da sakupiš što više informacija o školi za koju si zainteresovana, i možeš možda da napraviš listu za i protiv, koja bi mogla da ti pomogne da vidiš od čega bi više imala koristi i šta bi tebi najviše olakšalo školovanje. Srećno sa odlukom!

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.