SOS: Roditelji mi ne daju da izlazim!

Imam 15 godina i iz Beograda sam. Odlična sam učenica i nisam problematična. Ali imam problem sa roditeljima, ne puštaju me da izlazim. Letnji raspust sam provela kod kuće, dok su svi moji drugari izlazili napolje i ostajali do 23h, mene su puštali 2-3 puta mesečno do pola 10 da budem kući. Tako je i sada, kada moji drugari vikendom izlaze, mogu da ostaju napolju do 23h, a ja I dalje smem samo do 9. To mi smeta, počela sam da se izdvajam, samo sedim kod kuće učim, gledam serije na internetu, dosadno mi je jako. Kada mi kažu da ne smem napolje i kada ih pitam zašto ne smem samo mi kažu zato. Koliko god puta da sam pričala sa njima nisu imali argumenata. I da, ne izlazim ja sad nešto u grad ili tako nešto, to je jako blizu, autobusom 3 stanice ili 15/20 minuta peške. Molim vas za pomoć!

SAVET: Jedino što možeš da uradiš jeste da pokušaš da ponovo porazgovaraš s njima, jer su oni ti koji donose konačnu odluku. Kada sedneš da popričate, nemoj da prihvatiš “zato” kao odgovor. Reci im da bi volela da znaš tačan razlog zbog kog te ne puštaju da ostaneš nešto duže. Pitaj ih koji su njihovi strahovi i razmisli kako biste mogli da ih rešite. Najverovatnije su zabrinuti za tvoju bezbednost i najverovatnije ti zbog toga ne dopuštaju da ostaješ duže. Probaj da im ponudiš neki kompromis, npr. da ako je to u pitanju, da im se javljaš na svakih pola sata da znaju da je sve u redu, i da se npr. ne vraćaš sama kući već uvek sa nekim. Znamo da si nestrpljiva i da ti je dosadilo da pokušavaš da razgovaraš sa njima, ali to je jedini način jer ne možeš recimo samo da odeš i ostaneš u gradu koliko god želiš. Ukoliko te i dalje ne budu puštali, ukoliko ne uspete da se dogovorite, moraćeš da se strpiš još neko vreme dok oni ne popuste. Srećno!

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Foto: Getty

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.