SOS: Roditelji mi ne daju da se družim sa devojkom koju sam upoznala u bolnici

Imam trinaest godina. Pre dve godine kada sam bila u bolnici, upoznala sam jednu drugaricu i postale smo preko dana BFF. Nažalost, samo smo se družile tri, četiri dana i onda sam ja otišla, a ona ostala. Evo nas dve smo i dalje u kontaktu, ali moji roditelji mi ne daju da se družim sa njom i ne daju mi da je pozovem da dođe, da joj nešto ne bi bilo, pošto ima astmu i problema sa srcem. Moji roditelji me ne podržavaju da se družim sa njom, pošto ona ima devetnaest godina, a ja tek trinaest. Meni jako prija kada se čujemo. Kako da nagovorim moje roditelje da me puste kod nje i da se nas dve družimo?

SAVET: Baš je super to što ste se tako brzo sprijateljile i što ste i dalje u kontaktu, i pored toga što se ne viđate. Kao što si i sama spomenula, tvoji roditelji se verovatno tako ponašaju jer su zabrinuti za zdravlje tvoje drugarice. Što se tiče vaših godina, razlika i nije toliko strašna, i ako se vi razumete međusobno i bez obzira na tu razliku u godinama, ona ne treba da predstavlja problem. Objasni svojim roditeljima kako sasvim lepo funkcionišete iako se različitog uzrasta. Što se tiče drugog dela problema, ono što možeš da uradiš jeste da prvo popričaš sa drugaricom i vidiš da li je ona za to da se intenzivnije družite, i da li ona želi da posećujete jedna drugu. Ako ona jeste za to, onda treba da porazgovaraš sa njom o tome kakvo je njeno trenutno zdravstveno stanje i da li joj ono dopušta da odlazi kod drugih u posete, da provodi vreme sa prijateljima i slično. Ukoliko ona kaže da jeste tako, tvoji roditelji nemaju razloga da sumnjaju u to, jer sigurno da ni ona, a ni njeni roditelji ne bi rizikovali i puštali je da radi nešto što bi škodilo njenom zdravlju. U svakom slučaju, ako ti ona potvrdi da možete da se posećujete, reci to svojim roditeljima. Reci im da razumeš zašto su zabrinuti, ali im ukaži na sve što ti ona kaže o tome kakvo je njeno trenutno zdravstveno stanje. Možeš da, za početak, predložiš neko kratko druženje, npr. samo par sati kod tebe ili kod nje, ili da se nađete negde na nekom mestu i da provedete neko vreme zajedno, pa bi npr. tvoji roditelji mogli da te odvedu tamo i budu negde u blizini ukoliko su zabrinuti i slično. U svakom slučaju, važno je da sedneš i sa njima ozbiljno popričaš, bez svađe i tenzija, da im objasniš koliko bi ti značilo da neguješ prijateljstvo sa tom drugaricom i slično. Nadamo se da ćeš uspeti da ih ubediš, srećno! 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Getty Images/Guliver

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.