SOS: Roditelji se ne slažu sa mojim izborom srednje škole, kako da ih ubedim

Dragi HEJ, ovo je moj prvi put da ti pišem. Pošto sam već osmi razred, treba da počnem da razmišljam o srednjim školama. Za početak sam odlučila da vam kažem šta je ono što ja želim, a zatim da vam kažem moj problem. Dakle, pošto sam skroz odličan đak, logično je da sam i odlučila da upišem neku bolju školu. Moja želja je da to bude Elektrotehnička škola smer Informacione tehnologije. Moji roditelji smatraju da je bespotrebno da putujem u drugi grad kako bih išla u tu školu. Rekli su da bi bolje bilo da upišem Mašinsku školu koja se nalazi u mom gradu. Ja iskreno ne želim da upišem tu školu jer smatram da nije dovoljno dobra kao i elektrotehnička. Pokušavala sam bezbroj puta da im objasnim da ne želim da upišem tu školu, ali oni neće ni da čuju. Čak sam i mojim tetkama govorila da pokušaju nešto da kažu,ali ni to ne pali. Stvarno ne znam šta da radim. UPOMOĆ!!

SAVET: Sedi sa roditeljima i popričaj o tome koji je tačan razlog toga da ne ideš u drugi grad u školu. Oni verovatno imaju svoje strahove i razloge zašto te ne puštaju, i ako ti ih kažu otvoreno, biće lakše da se dogovorite oko svega. Nekad razlog može biti finansijska situacija, jer putovanje u drugi grad košta, nekad se jednostavno plaše da puste dete samo u drugi grad i slično. Ako je nešto od toga problem, možeš da probaš da rešiš to tako što ćeš se raspitati koliko košta mesečna karta do tog drugog grada, ili da se dogovarate npr. oko toga da im se češće javljaš da znaju da si bezbedna (ukoliko je to npr. problem). Takođe, probaj više da se fokusiraš na to da im objasniš zašto želiš da upišeš tu školu, koje su pogodnosti toga, koje su prednosti, a manje na to zašto ne želiš da upišeš tu koju ti oni predlažu. Objasni im zašto ti je to toliko važno. Ukoliko ti i pored svega ne dopuste, ne očajavaj. Raspitaj se koje još sve škole, i koji smerovi imaju u tvom mestu, raspitaj se koje su najbolje i koje idu u skladu s tvojim interesovanjima, uči vredno i ne odustaj, sa izborom srednje škole ništa nije gotovo, jer kasnije biraš fakultet koji će jasnije odrediti to čime ćeš se baviti.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Foto: Getty

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.