SOS: Roditelji i veza

Dragi Hej imam problem.Sviđa mi se jedan dečko i on je 2 godine stariji od mene, međutim godine nisu problem. Moja najbolja drugarica i drug su vrlo dobri prijatelji sa njim i saznali su da misli da sam lepa i da mu se sviđam. Kažu i da stalno pita za mene. Stalno dolazi do moje učionice priča sa drugima, ali svi su primetili da stalno gleda u mene. Ja se pravim da sam nezainteresovana, ali se plašim da se ne povuće. Zapratio me je i na društvenim mrežama. Plašim se da mu se javim. Svaki put kada ga vidim osetim leptiriće u stomaku. Drugi deo mog problema su moji roditelji. Ako dođe do veze ne bi mi dopustili, a ako krijem primetiće nešto ili će im moja sestra ili prijatelji reći.

SAVET: Ukoliko smatraš da bi ti roditelji branili da budeš u vezi, verovatno za to postoji razlog. Razlog može biti, na primer, to što smatraju da nemaš dovoljno godina da bi imala dečka. Ne preporučujemo ti da kriješ mnogo toga od roditelja, ne samo što se tiče momaka i zaljubljivanja, već i drugih stvari. Dok ne porastemo i naučimo da sami odlučujemo šta je dobro za nas, roditelji i ostatak porodice su nam najveći prijatelji koji su tu da nam pomognu šta god da nam zatreba.
Što se tiče svega što si nam ispričala oko tog dečka, jasno je da mu se sviđaš, i bilo bi dobro da mu nekad daš neki znak da je to obostrano, da se i on tebi dopada. Za početak možeš da mu se javljaš u prolazu, ili da započneš sa njim neku temu, na primer nešto vezano za školu, i da tako započneš druženje sa njim, upoznaš ga bolje, a onda da pratiš kako se sve dalje odvija. Ako bi došlo do neke veze, važno je da tu postoje i neke granice koje idu sa određenim uzrastom (npr. držanje za ruke, poljupci i slično). Takođe, savetujemo ti da ne kriješ to od roditelja, pogotovo ne ako bi mogli da saznaju to od nekog drugog, i onda da se naljute na tebe. Roditelji ne moraju baš uvek sve da znaju, ali nekad je bolje ne rizikovati sa prećutkivanjem stvari koje bi mogle da ih naljute.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.