SOS: Samo mama zarađuje

PROBLEM: Dobar dan, meni treba pomoć, u pitanju je porodično stanje. Moja mama je pravnik, a tata već četiri godine ne radi. Imamo dva kredita i jednu maminu platu. Tata kao “traži” posao, ali ne može i neće moći da ga nađe, čak i ne želi. Nemamo novca, jer pola mamine plate ode na kredite. Meni kao detetu treba bezbrižnost, a nema ko da mi je pruži. Ogorčena sam na tatu koji ne čini ništa, apsolutno ništa, dok ja sedim u sobi i plačem. Mama radi prekovremeno, ali ne pomaže ništa. Ja nisam mogla kao ostala deca da pokažem prstom u izlog i kažem hoću to odmah, sad i ovde. Doduše ja i nisam takva, ali nikada nisam došla u situaciju da kažem mami i da ona ima iz svog džepa to da mi kupi. Ja znam kako je mami, tatu baš i nije briga, ali niko ne zna kako je meni da gledam kako mama nestaje. Tata kao da nije tu, imam samo starijeg brata, koji pati ali je dovoljno jak da to drži u sebi. Osećam se užasno, pogotovo što je mama obolela od svih silnih briga i što propada sve više iz dana u dan. Treba mi vaš savet šta da radim… Molim vas, pomozite! (Milica)

SAVET: Draga Milice, gubitak posla bilo kog roditelja je težak trenutak za porodicu. Verujem da je atmosfera u kući prilično napeta i da slabo pričate međusobno. Tvoja mama je sada suviše opterećena poslom i kućom. Brine o svemu, a naročito za vašu budućnost. Sa druge strane, treba da znaš da to što je tvoj tata trenutno bez posla ne umanjuje njegovu vrednost i nema razloga da ga okrivljuješ ili da ga se stidiš. Odrasli muškarci se kroz posao dokazuju i osećaju se vrednim i zadovoljnim ako rade. Svakako, novac je svima važan, ali nije taj koji nas čini srećnim. Možda bi mogla ti da zakotrljaš krug razgovora u tvojoj porodici. Podeli sa mamom i tatom tvoju brigu. Reci mami da vidiš koliko se trudi i da to neizmerno ceniš, ali i da želiš da pomogneš tako što ćeš npr. ići u nabavku, usisavati i sl. A tati reci nešto ohrabljujuće, tipa – “verujem da ćeš uskoro naći posao, a ako ne, imaćemo više vremena za gledanje filmova.” Ponekad odrasle treba maziti i govoriti im lepe stvari, a najveći uticaj na njih imaju upravo njihova deca. Priseti se još nekih stvari koje biste mogli zajedno da radite. Uključi brata, sigurna sam da i on ima neke ideje kako da budete na okupu i podelite brige, ali i radosti kroz neke društvene igre, šetnje i drugo.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Priredila: psihoterapuet Tanja Dobrić Brankov

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.