SOS: Da li boli i kako se postavlja fiksna proteza?

Imam jednostavno pitanje. Zanima me kako se postavlja fiksna proteza? Da li boli kada se stavlja, da li se lepi na zube ili se oni buše? Idem na ekskurziju uskoro, a pre toga bi trebalo da mi stave protezu. Da li će to predstavljati neki problem?

Milan

SAVET: Prvo, svaka čast što brineš o svojim zubima! Nećemo ti sada napisati referat o postavljanju fiksne proteze jer imamo osećaj da bi te to ipak malko smorilo. Zato ćemo ti reći ono najosnovnije, sve ostalo detaljno će ti objasniti tvoj stomatolog kada ti bude postavljao protezu, a u njegov deo posla ne želimo da se mešamo.

Dakle, prilikom stavljanja fiksne proteze nema nikakvog bušenja zuba, već se takozvane bravice, koje su sastavni deo proteze, posebnim cementom lepe na prednju površinu zuba gornje i donje vilice. Što se bola tiče, tu je sve individualno. U principu, nikada nismo čuli da je neko vrištao od bola kad su mu stavljali protezu. A kada ti konačno nameste aparatić, možeš osećati malu neprijatnost kad zubi počnu da se postavljaju u pravilan položaj. Ali to je i cilj nošenja proteze! Neko to ne doživljava kao problem, nekome malo smeta, ali nikada nismo čuli da je iko završio u hitnoj pomoći zbog proteze za zube, pa verujemo da nećeš ni ti.

Ono što moraš paziti je da ne jedeš tvrdu hranu (npr. dvopeke) i ne žvaćeš žvake jer one nisu baš super kombinacija uz bravice. Nadamo se da smo ti razrešili nedoumice, a sad je na tvom stomatologu da ti pojasni sve ostalo. A ti se super provedi na ekskurziji.

Foto: Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.