SOS: Prvi seksualni odnos

Želim da prvi put spavam s dečkom. Ja imam 15, on 17, ali strašno se bojim trudnoće i bolesti. Da li je kondom sigurna i pouzdana zaštita? Toliko sam uplašena zbog svega toga, da mislim da neću moći da se opustim. Bila bih vam zahvalna za neki savet.

S.

SAVET: Nismo još čuli da je donet neki zakon kojim se kondom proglašava kraljem sigurnosti, ali možemo ti reći da za svoj prvi put definitvno moraš da budeš spremna, pre svega u svojoj glavi. Ako još nisi načisto sa sobom, naročito u vezi sa seksom, razmisli još malo i preispitaj svoja osećanja. Sve dok nisi potpuno spremna za taj korak i muči te hiljadu i jedno pitanje, bolje bi bilo da sačekaš, niko te ne tera da to uradiš sad!

Inače, ako imaš bilo kakva pitanja u vezi sa načinima zaštite od polno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće, najbolje bi bilo da popričaš sa mamom, ali možeš da potražiš i stručnu pomoć ginekologa. A najvažnije je da prepoznaš pravi trenutak i kažeš sebi: “Da, ja sam spremna!” To će biti znak da je i za tebe kucnuo taj čas.

Foto: Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.