SOS: Kako da utešim drugaricu nakon smrti majke?

Mojoj najboljoj drugarici je u avgustu umrla majka, mnogo mi je žao jer ona ima samo 12 godina. Nisam želela da je sažaljevam, već da joj pomognem, ali znam da u ovom trenutku nijedna reč nije dovoljno jaka da je uteši. Ona je heroj jer je igrala preda mnom, pevala i radovala se. I rekla mi je: “Moja mama će uvek biti uz mene, ona me je pripremala za ovu situaciju!” Ali često me pozove i kaže: “Ne mogu više ovako, mnogo mi je teško da se borim sama protiv sebe!” Ja sam samo dete i znam da tu ne mogu ništa posebno da učinim, ali sada je počela da me zove svaki dan telefonom i da mi govori iste reči tuge. Naravno da mi je mnogo žao zbog toga što joj se desilo, ali me to silno zivkanje opterećuje. Ne znam kako da je utešim i ohrabrim.

Molim vas pomozite mi!
Zbunjena

SAVET: Prvo želimo da te pohvalimo jer brineš za svoju drugaricu. Nisi nam napisala koliko ti imaš godina, ali pretpostavljamo da ste istog uzrasta pa nam je sasvim jasno zašto ne možeš da se izboriš sa ovim problemom. Mi mislimo da bi bilo najpametnije delovati u nekoliko pravaca.

Kao prvo, posavetuj drugaricu da se obrati školskom psihologu. Tako će gotovo svakodnevno moći da viđa nekog stručnog, osobu koja će joj biti od pomoći. Najvažnije je da se izguraju ti kritični meseci, neposredno po traumatičnom iskustvu, jer je očigledno da tvoja drugarica ne može sama da prevaziđe to što joj se dogodilo.

Sad dolazimo do tebe, koja brineš o svojoj drugarici, i savetujemo ti da pređeš sa reči na dela. Dogovorite se da se viđate nekoliko puta nedeljno, u nekoj zajedničkoj aktivnosti koja će vas zabaviti i opustiti. Možete da idete na ples, muzičku ili dramsku radionicu, da počnete da trenirate zajedno. Na ovaj način ćete pomagati jedna drugoj i, što je jako bitno, nećete se jadati, već ćete se međusobno pomagati u izvršavanju obaveza i zadataka koje budete imale.

Takođe možeš da predložiš drugarici da kad je uhvati kriza uzme olovku u ruku i piše ili crta, jer psiholozi odavno govore da kreativno izražavanje olakšava psihu i podstiče da se oplemene svake emocije pa i tuga.

Foto: Getty Images

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.