SOS: Saznala sam da imam brata

Draga Natalija i do sada sam ti pisala , ali sve do sada su bile sitnice u odnosu na veliki problem koji sada imam. Sve je ličilo na loš san ili neki film, ali je stvarnost. U mom životu se nedavno pojavila osoba za koju nisam ni mogla da verujem da postoji – moj brat. Otkako sam ga upoznala i saznala da je moj brat, moj život se pretvorio u laž od 15 godina. Od rođenja pa do sada su me roditelji lagali i krili tako veliku tajnu. Iako sam oduvek sanjala da imam brata veoma mi je teško da ga prihvatim. Jednostavno ne mogu, ali ne shvatam zašto. Jako bih želela da ga prihvatim i radi sebi i radi njega. Znam da ga mnogo povređujem i žao mi je, ali moje srce mi ne da da ga u potpunosti prihvatim. Molim te pomozi mi kako da ga prihvatim i kako da se pomirim sa istinom? Ovo je veliki šok za mene i želim što pre da prođe i da nadoknadim sa njim vreme koje smo izgubili u laži i zabludi. Hvala unapred.

Savet: To što se tebi dogodilo je zaista veliki šok. Nije ni čudo da doživljavaš sve tako i da počinješ neke stvari da preispituješ jer razumeš da su se neke istine dugo skrivale od tebe. Ipak, to nije njegova krivica, kao što nije ni tvoja. A opet, pitanje je zašto su tvoji roditelji to skrivali. Verujemo da su imali, bar iz njihove perspektive, dobar razlog za to. Nemoj se bojati da sa njima popričaš. Oni verovatno mogu da razumeju da ni tebi nije lako. Pitaj ih da li su voljni da o svemu tome otvoreno popričate i reci im da želiš, ukoliko zaista to želiš, da im postaviš neka pitanja u vezi sa svim tim. Sa njim bi bilo lepo da, ukoliko se ti osećaš spremnom, uz saglasnost roditelja probaš da se bolje upoznaš. Ne moraš ga oslovljavati sa “brate”, niti se tako moraš ponašati. Ponašaj se prema njemu kao prema drugu i upravo probaj takav odnos sa njim da ostvariš. Takođe, možeš razmotriti opciju da popričaš na primer sa školskim psihologom koji ti može pomoći smernicama u vezi sa celokupnom situacijom. Ponekada mi ne vidimo neke stvari, ali ljudi koji sa strane gledaju, mogu da nam skrenu pažnju na to kako drugačije možemo da sagledavamo stvari kako bi nam bilo bolje.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.