SOS: Selim se sledeće godine i neke stvari me brinu

Opet vam pišem i nadam se da ćete mi i ovoga puta pomoći. Ja sam sada prva godina srednje škole. Trebalo bi kada završim prvu godinu da se, sa roditeljima, preselim u Crnu Goru. Tamo će biti sve drugačije, ali meni to ne smeta jer mnogo želim da se preselim. Bukvalno sam zabranila sebi da uopšte imam dečka, jer bi se za njega previše vezala, i da se previše zbližavam sa svojim novim odeljenjem. Ali to oko dečka mi nije problem. I da li će sad neko pričati “E vidi ova je prva godina i još uvek nema momka.” Ali ovo oko prijatelja mi postaje problem. Dosta se družimo i plašim se da ću se previše zbližiti sa njima. Plašim se da kad budem trebala da odem da će mi puno nedostajati i da se neću snaći u novom odeljenju i da ću posle sebi ponavljati da je trebalo da pazim šta želim. I plašim se da će mi puno nedostajati ovaj grad u kome živim. Možete li mi dati neki savet ili vaše mišljenje o svemu? I imam još jedno pitanje. Ovaj smer koji sam sada upisala nema u tom gradu u koji se selim. Nema čak ni ta škola. Pa interesuje me znate li možda kako ide taj proces menjanja škole? Ili ako znate neki sajt gde to mogu da pročitam. Ja sam probala da nađem ali nisam uspela. Hvala.

SAVET: Strahovi koje imaš su skroz razumljivi. Često se dešaava da izbegavanjem bliskosti i zbližavanja pokušavamo da štitimo sebe od potencijalnih razočarenja. I ti radiš sada nešto slično zbog straha od bliskosti koja će sa sobom, kada se budeš preselila, vući nedostanje i nostalgiju. Moje iskustvo je prilično pozitivno pa ću to podeliti sa tobom. Elem, igrom slučaja sam i ja morala da se odselim prilično daleko ali mi to skoro nikakvog uticaja nije imalo na odnose sa bliskim ljudima. Sa većinom sam u kontaktu, a sa nekima se čujem čak i češće nego pre. Dakle, to je naša odluka kao i odluka osobe sa kojom želimo da nastavimo kontakt. Danas, uz svu tehnologiju ništa nije nemoguće. Stoga te ohrabrujemo da nastaviš druženje jer čak iako će ti prijatelji kasnije nedostajati, ti ne moraš prekidati kontakt sa njima. Štaviše možete itekako nastaviti da budete uključeni u život onog drugog. Sem toga, boljim druženjem sa sadašnjim prijateljima ćeš možda steći neke veštine i poboljšati samopouzdanje, koje će ti kasnije biti korisne u odnosu sa novim ljudima.
Što se škole tiče najbolje bi bilo da kontaktiraš školu koju tamo želiš da upišeš i da se direktno raspitaš u okviru same škole jer ponekad na nekim sajtovima mogu stajati neke informacije koje su zastarele, pa samim tim nisu više tačne. Zbog toga je najbolje da se u školi raspitaš za to. Pored toga, ukoliko želiš da nastaviš u sličnom smeru kao i do sada, raspitaj se ima li u nekom obližnjem okolnom gradu škole slične tvojoj. Pa bi onda o toj opciji mogla da porazgovaraš sa roditeljima.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.