SOS: Sestra je ljubomorna na mene!

PROBLEM: Imam ozbiljnih problema sa sestrom, koja ove godine treba da maturira. Ona je jako fina, dobra i stidljiva devojka, ali nekada nije onakva kakva drugi misle da jeste. Na primer, u školi se ni sa kim ne druži, mama i ja ne znamo kako da rešimo taj problem, a tatu baš briga za to.
Vodili smo je kod psihologa, ali ni to nije pomoglo. Ja sam joj zamena za sve društvo, a to ume da bude jako naporno. Stalno se žali na nešto, proverava s kim se mama i ja dopisujemo, s kim izlazim, viče na mene kada je besna, ponekad je čak i ljubomorna. Evo vam primera: žena koja radi za jednu poznatu modnu agenciju prišla mi je na ulici i pitala me želim li da budem manekenka. To mi je bilo zanimljivo, ali usledio je komentar moje sestre: “Anoreksija, anoreksija, ko zna kakva je to sekta!” I to je ponovila hiljadu puta. Džabe vi njoj govorite sa razumevanjem i plašite se da ne kažete nešto pogrešno, ona tera svoje, i to iz ljubomore. Verujte mi, stalno pokušavam da nađem načine da joj pomognem, ali i ja nekada moram da odahnem. Drugaricama i drugovima nikada ne pričam o njoj. Mama i ja pokušavamo da uradimo nešto povodom toga, ali ona ne sluša.

SAVET: Veoma cenimo što si se nama obratila za savet i uvek razmišljamo kako da uzvratimo ukazano poverenje. Iz tvog pisma se može zaključiti da veoma voliš svoju sestru i brineš o njoj. Treba ti čestitati na svim dosadašnjim postupcima, strpljenju i ljubavi koju pokazuješ prema bližnjima. Uz sestru si iako ona to ponekad ne želi. Međutim, neke probleme ne mogu drugi rešiti umesto nas. Ako je situacija takva kako je opisuješ, bilo bi dobro da se svi zajedno, porodično (ukoliko je to moguće) javite u neko psihološko savetovalište (u državnoj ustanovi ili privatnoj praksi). Na taj način biste bili u prilici da svi kažete svoje mišljenje i pomognete jedni drugima da rešite problem koji vas sve opterećuje. Otpočinjanje rešavanja problema već je pola rešenja tog problema. Samo hrabro, i pokušaj da se izboriš za svoj lični prostor.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.