SOS: Sestra na dijeti

PROBLEM: Imam sestru koja je mlađa od mene dve godine (meni je 16, njoj 14). Nas dve smo totalno različite, ona je šminkerka, a ja sam sportski tip. Sestra je nedavno bila na dijeti i uspela je dosta da oslabi. Sada izgleda super, ali i dalje ne želi da jede. Izbegava ručak i večeru, zapravo, uopšte ne znam šta jede. Njena drugarica kaže da se ne seća kad ju je poslednji put videla da je nešto stavila u usta. Bojim se da je obolela od anoreksije. Šta da radim?

SAVET: Ako tvoja sestra još nema anoreksiju, na najboljem je putu da je dobije, stoga je krajnje vreme da ti i roditelji reagujete. Nemojte joj prigovarati, tako ćete samo pogoršati situaciju. Pokušajte mirno da razgovarate s njom, objasnite joj u kakvu situaciju može dovesti sebe, pokažite joj na internetu slike devojaka koje su uništile sebi život jer su odbijale hranu. Obratite pažnju na sve što jede, ali diskretno, i odmah se povežite sa stručnim osobama. Potražite od njih savet i dogovorite s njom pregled i razgovor kod lekara.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Priredile: psihoteraput Tanja Dobrić Brankov i Sanja Matasić

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.