SOS: Slušam metal i društvo iz odeljenja me zbog toga ne prihvata

Dragi HEJ! Volela bih da mi bar vi pomognete. Problem je, u tome, što već idem u srednju, a još nema prijatelja. Zapravo, imam dve drugarice, ali one još uvek idu u osnovnu. Veliki problem je što se devojke iz odeljenja plaše mene zato što slušam metal i oblačim se u crno, najčešće majice bendova poput Pantera i Mayhem. Odbijaju me i zbog toga što ja uvek vidim samo lošu stranu svega, previše sam sarkastična, privlače me tama i tamne boje, vicevi koji znam se svode na crni humor, a pored toga sam i uspešan đak… A i svaki put kada mi zatreba nešto za školu, moram da pitam njih bar 10, i opet ne dobijem potpunu informaciju, a kada oni mene pitaju, uvek im sve kažem… Volela bih da nekako steknem prijatelje iz odeljenja, ali isto tako ne želim da promenim svoj stil, u kome je izgleda, stvarno problem….

SAVET: Mi sami sebe, kao i druge često etiketiramo. Npr.ti si se sada potpisala kao weirdo. Iako bi to trebalo da zvuči negativno, ti si to verovatno uradila jer se jednim delom zbog toga osećaš posebno i drugačije. Što je skroz razumljivo i svima nama itekako blisko. Stil može biti jedan od problema jer to zaista stvara prvi utisak o tebi, ipak to nije presudno. Sudeći po tome kako si ti sebe opisala, pre će biti problem tvoje ponašanje. Rekla si da si sarkastična i pesimistična. Je l bi ti volela da se družiš sa nekim ko u svemu vidi nešto loše i neretko bocka, ponaša se pasivno agresivno? Iako to na kratke staze zvuči možda i zabavno, na duge staze svakako nije. Ne kažemo mi da ti nisi ok, ali neki delovi tvog ponašanja mogu biti odbojni za druge, ali što je još bitnije mogu biti toskični za tebe. Sarkazmom skrivaš nezadovoljstvo, a pesimizmom se verovatno braniš i boriš od loših stvari. Stoga ti predlažemo da malo razmisliš o tome zašto se tako ponašaš. Možda je to za sada za tebe bitnije nego što je pronalaženje prijatelja, po našem mišljenju. Mogla bi da u biblioteci ili knjižari potražiš neke knjige za tvoj uzrast iz oblasti pozitivne psihologije, možda čak nešto o optimiznu. Zapravo, možda bi mogla malo da kreneš sama da istražuješ razne stvari iz psihologije, najpre vezane za mišljenje a potom i ponašanje. Verujemo da bi ti to bilo zabavno jer si jako bistra devojka koja ima odlične uvide, a uz to bi ti to bilo i izuzetno korisno.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.