SOS: Šta mogu da uradim da saznam šta oseća prema meni?

Pozdrav Hej, već duže vreme vas čitam i osetila sam potrebu da vam se poverim oko jedne stvari, koja je malo komplikovanija, pa se izvinjavam ako poruka bude kilometarska. Imam 13 godina i pre mesec dana, na rođendanu moje drugarice, moja simpatija je priznala da je zaljubljen u mene. Zapravo, neko ga je pitao u stilu: “U koga si zaljubljen?”, pa je on to otišao da kaže svojim drugovima, pa su me njegovi drugovi pozvali ispred da mi kažu da je on u mene, a on je otišao kući. To je, blago rečeno, bila najdivnija noć u mom životu, i bila sam na sedmom nebu. Nakon toga, počeo je da me izjeda crv sumnje da su me u vezi toga možda samo zezali i prenkovali me, jer se on uopšte ne ponaša onako kako se zaljubljeni dečak ponaša. Retko komuniciramo iako smo u istom odeljenju, ne gleda me, ne juri me, pažnju posvećuje drugim devojčicama u odeljenju… Mada su mi njegovi drugovi rekli da stvarno jeste u mene, možda me svi kolektivno zezaju. A možda se i odljubio od mene jer iskreno, ništa sam u porđenju sa mojim drugaricama. I evo, oboje se nakon toga pravimo ludi, a ja sam sad jos luđa za njim. Tako bih volela da saznam istinu, da sam bar na trenutak u njegovom mozgu, jer je ovo na neki način igranje sa mojim emocijama. A plašim se da uradim bilo šta naglo, poput priznavanja jer se plašim reakcije. Šta mogu da uradim da saznam njegove emocije, i kako da mu kroz neke sitne znakove pokažem da se i on meni dopada?

SAVET: I sama si pretpostavila šta treba da radiš – ne moraš da praviš nagle pokrete, ali sitni znaci da ti se dopada su sasvim okej. Ne možeš biti sasvim sigurna šta on tačno misli i da li mu se dopadaš ako ne pokaže bar neki očigledniji znak ili ako ti nešto ne kaže. Uzmi u obzir i to da je možda stidljiv i da ne sme da učini ništa ako mu se neko dopadn. Ti možeš npr. da se potrudiš da više komuniciraš sa njim. Iako će ti verovatno u početku biti neprijatno da uradiš tako nešto, ne treba da odustaneš. Ne mora to biti neka ozbiljna komunikacija, već neko lagano ćaskanje (npr. o nečemu što se dogodi u odeljenju ili vašem društvu), i možeš i ti da razmisliš šta je to što npr. imate zajedničko a o čemu biste mogli da pričate. Ne možeš biti sasvim sigurna šta on tačno misli i da li mu se dopadaš ako on ne pokaže bar neki očigledniji znak ili ako ti nešto ne kaže. Pored toga, češće mu se smeškaj, budi mu blizu ili mu se npr. javi na nekoj društvenoj mreži. Ako mu se budeš javila, ne osećaj pritisak da mu što pre priznaš, već takođe možeš voditi neko neobavezno ćaskanje sa njim. Kad se malo više posvetiš tome da mu na ovaj način očiglednije staviš do znanja da ti se dopada, prati njegove reakcije i ponašanje, i ako uzvrati, verovatno je da mu se dopadaš.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.