SOS: Stalno strahujem da ću se onesvestiti

Dragi Hej, imam jedan problem i nadam se da mi možete pomoći. Sve je počelo pre tri godine, bila je zima. Odjednom je počelo da mi se vrti u glavi i onesvestila sam se,ali mi roditelji nisu bili tu pa im nisam rekla. Godinu dana kasnije, isto zimi,imala sam stomačni virus i onesvestila sam se, pa su me roditelji poslali u bolnicu. Ove zime sam se isto onesvestila i pobovo završila u bolnici. Ja mislim da je to zbog loše cirkulacije i zbog toga što mi prsti ponekad pobele (bukvalno postanu bledi i počinju da trnu). Ali to ipak nije glavni razlog zašto tražim vašu pomoć. Glavni razlog je što, kad god negde krenem sa porodicom, u neki drugi grad, pa čak i do prodavnice, imam osećaj da ću se onesvestiti svakog časa. Da će početi da mi se vrti u glavi i da ću se ponovo probuditi sa uspaničenim roditeljima. Njima nikad nisam rekla za ovaj strah je l se plašim da će me poslati kod doktora. Molim vas da mi pomognete da prebrodim ovaj strah. Ove zime sam se čak i onesvestila na klizanju sa drugaricama. Ne mogu više da strahujem kada ću se onesvestiti. Bojim se da bi ovo moglo da izraste u panične napade. Molim vas da mi pomognete što pre, jer više ne znam kome da se obratim (preplašenim roditeljima ili drugaricama koje me zezaju zbog toga). Samo želim da, kao i svaka normalna devojka se radujem putovanjima i da ne strahujem više. Kako da prebrodim ovaj period? Kako da ne strahujem više? Molim vas da mi što pre odgovorite.

SAVET: Postoje zapravo dva problema. Prvi je zaista zdravstvene prirode, a drugi se tiče mentalnog zdravlja i ti si oba probleme dobro uočila. Imaš jako dobre uvide što je veoma bitno jer je dobar uvid pola puta do rešenja problema.
Neophodno je da što se onesvešćivanja tiče posetiš lekara jer se mora saznati šta je uzrok tome. Verovatno ćeš morati da radiš razne neke analize ali ćeš na kraju bar dobiti odgovor na pitanje zašto se to dešava, kao i savete kako tome da staneš na put. Dakle, zaista je neophodno da roditeljima to kažeš i da zajedno posetite lekara. U slučaju da sve to od njih kriješ, stvari mogu da postanu samo gore jer ko zna kada se ponovo možeš onesvestiti.
Što se tiče tvog straha, on nažalost ima i racionalne osnove, ali ima i osnovu koja može da razvije kao što si i sama navela, panične napade i agorofobiju. Zbog toga je, ponovo naglašavamo, zaista bitno da sa lekarom obaviš neophodne preglede i analize, kako bi dobila odgovor. Potom, o ovome bi mogla da popričaš i sa psihogom jer ti on može pomoći kada je reč o iracionalnom delu straha.
Zbog svega navedenog, zaista te molimo da još danas popričaš sa roditeljima i da u što kraćem roku posetiš lekara u vezi sa ovim problemom.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.