SOS: Stidljiva sam i mislim da neću naći prijatelje u srednjoj, kako to da popravim?

Dragi Hej, nadam se da ćeš mi pomoći da rešim moj problem. Imam 14 godina i u septembru krećem u srednju školu. Problem je u tome što nisam imala veliko društvo u osnovnoj (jednu drugaricu, i to samo da ne bih bila sama, inače mi baš i nije dobra drugarica) zato što sam jako stidljiva i ukočim se kad treba da pričam sa nekim koga ne poznajem mnogo. Tek kada nekog dobro upoznam ponašam se onako kakva sam stvarno. Čini mi se da je dosta dece u mojoj bivšoj školi mislilo da sam dosadna zato što sam ćutljiva i ukočena ili možda zato što sam odličan đak. Mnogo se plašim zato što mislim da neću naći prijatelje u srednjoj, a toliko želim da konačno svi vide kakva sam stvarno. Mislim da sam dobra drugarica i da imam odličan smisao za humor samo je potrebno da mi neko pruži šansu. Znam da zvuči glupo, ali ne znam kako da uđem u učionicu prvog dana, pored koga da sednem… Znam da mi se na licu vidi da sam nesigurna (nekad u tim situacijama krenem i da se tresem). Raspisala sam se, ali mi stvarno treba pomoć. Ne želim da uprskam prvog dana jer će me tako pamtiti sve 4 godine.
P.S. Pričala sam sa mamom o tome i ona je rekla da probam da se opustim i da malo glumim da sam sigurna u sebe. Ona misli da će sve biti dobro, ali ja nisam sigurna u to.

SAVET: Tvoja mama je u pravu, jer će sigurno sve biti dobro! Nama deluje da previše razmišljaš o svemu tome i da previše brineš. Očigledno si po prirodi pomalo anskiozna osoba, i tvoj strah upravo i dolazi iz svega toga. Želimo da znaš da prvi utisak, bilo dobar, bilo loš, uopšte nije uslov da te tako pamte sledeće četiri godine. To se sve konstantno menja, i zato nemoj sebi da stvaraš pritisak da “moraš da ostaviš dobar utisak”. Razumemo tvoje brige, ali veruj nam da uopšte ne mora da znači da su i u osnovnoj mislili da si dosadna, već je vrlo moguće da ti sama sebi pripisuješ to zbog svoje nesigurnosti. Sigurno ćeš se uklopiti sa nekim iz srednje, uvek budu bar dve ili tri osobe sa kojima “klikneš”, koje su ti slične i odgovaraju ti za druženje. Nemoj da se zabrineš ako se na samom početku godine formiraju grupice, to je sasvim normalno za srednje škole, ljudi se grupišu sa onima koji im se najviše dopadaju, i ti ćeš takođe biti deo neke grupe. Savetujemo ti da probaš da se opustiš što više, kako prvog dana, tako i kasnije, probaj da dopustiš sebi da budeš takva kakva si inače. Uđi u učionicu samopouzdano, i kad pogledaš malo okolo, procenićeš pored koga treba da sedneš. Daj sebi šansu, a daj je i drugima – pusti sebe da ih upoznaš i da oni upoznaju tebe i da tako vidiš koja prijateljstva su ti ok, a koja ne. Podsećaj sebe uvek da nema razloga da budeš nesigurna ili da se plašiš kontakta sa drugima, a takođe nemoj ni da zaboraviš da ne moraš uvek svima da se dopadneš, niti tako treba da bude, kao što ni svi tebi ne moraju da se dopadnu. I to je sve sasvim ok i normalno. Biće sve okej na kraju, videćeš i sama, i probaj da što više uživaš u srednjoškolskim danima. Srećno! 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.