SOS: Strah od prolaznosti

Imam 15 godina i imam ooogroman strah od toga kako vreme brzo prolazi, od starenja i smrti. Redovno razmišljam o tome kako ćemo svi jednog dana nestati i to kod mene izazove neku vrstu “stresa”. A nešto što me je dodatno “istresiralo” je što sam u jednoj crkvenoj knjizi pročitala kako
će smak sveta uskoro i znaci koji su pred smak su pojava lažnih učitelja, ratovi, ubistva, mržnja… Nauka tvrdi da smak neće skoro, ali sve nabrojano u knjizi se događa. Svi mi kažu da se vratim u stvarnost i ne razmišljam o glupostima, i da je život ispred mene, a niko me razume moj
strah. Molim vas za pomoć.

SAVET: Strah koji imaš je potpuno prirodan. Većina nas je prošla kroz to. Postoje događaji koji su izvan naše kontrole i ako se trudimo da ih ipak promenimo, nećemo ništa uraditi, osim što ćemo naškoditi sebi. Uz svo dužno poštovanje prema crkvi, to što u toj knjizi o smaku sveta piše nije tačno. Razne religije pokušavaju da privole na različit način ljude da postanu vernici i sledbenici, te da poštuju religiju i sva pravila koja sa sobom ona nosi. Bolji način od zaplašivanja smakom sveta, smrću i paklom ne postoji. Ljudima je oduvek trebalo da u nešto veruju, a religija je pronašla način da iz toga izvuče korist. Na ovaj način ne želimo da uvredimo bilo koju religiju, daleko od toga, samo želimo da ti skrenemo pažnju na to da ne bi trebalo da veruješ u sve što pročitaš. Teško je pomiriti se sa konačnošću, sa tim da vreme prolazi, da mi starimo i da je jedino izvesna smrt. Ipak, tako je kako je. Tvoje opterećivanje i preterano razmišljanje neće ništa promeniti osim što ćeš se ti osećati jako loše. Bilo bi dobro da o tome popričaš sa nekim odraslim. Ako ne želiš sa roditeljima, popričaj sa nekim od nastavnika ili sa školskim psihologom. Izvezi svoju istinu, svoj način koji će ti pomoći da se sa tim lakše nosiš.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

1 Comment

  1. oduvek sam imala isti problem (od kako sam imala 7 godina kada sam procitala nesto o smrti i smaku sveta) i kada se predam takvim mislima, dobijem los osecaj panike u stomaku i par puta sam i povratila zbog toga. jedna stvar koju sam naucila od youtuberke dodie clark je ovo: ona ima isti strah i misli kao mi, i kada primeti da se prepusta u lose misli, ona ima neki znak koji je podseti da je toliko razmisljanje nepotrebno (mislim da je rekla da tri pucne prstima ili tako nesto). probala sam taj metod i meni stvarno pomaze. ne znam za tebe ali ja takva osecanja dobijam periodicno i kada mi ponovo dodju, ja pokusam da se napravim zauzetom, gledam serije, citam knjige, slikam, okruzujem se ljudima da ne bih imala vremena da razmisljam o tome i svaki put kada primetim da mi misli lutaju, dam sebi znak i razmislim “ejj, opet to radis, sama sebe ces da rastuzis, uzivaj u trenutku” i takodje volim da se fokusiram na zvukove, brojim sve zvuke koje cujem u tom trenutku i razmisljam sta ih proizvodi i kako mogu da ih zaustavim. to je mala igra koju sam smislila za sebe kako bih okupirala svoj um. nadam se da sam ti pomogla!!

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.