SOS: Strah od smrti

PROBLEM: Imam 14 godina i imam problem. U poslednje vreme previše plačem i brinem o svojoj smrti i smrti bližnjih. Ranije sam bila jako vesela i bezbrižna, ali u poslednje vreme se mnogo brinem, posebno za oca. Radi veoma težak posao, a ne želi da nađe drugi. Čak mislim da se od tolikog rada i razboleo. Takođe, uveče ne mogu lako da zaspim, jer se plašim da se ujutru neću probuditi. Mislim da je sve to posledica smrti mojih baka i deka dok sam bila mlađa. Molim vas, pomozite mi.
Uplašena

SAVET: Svako od nas ponekad ima misli o smrti ili o tome da se nekom bližnjem ili nama samima može desiti nešto loše. To se naročito dešava ako porodica prolazi kroz teži period zbog bolesti, nezaposlenosti jednog od roditelja, i slično. Ukoliko ti te misli ne daju mira, ni danju, ni noću, kao što navodiš, najbolji način na koji možemo da ti pomognemo jeste da ti naznačimo koliko je važno da sama sebi pomogneš tako što ćeš porazgovarati sa odraslom osobom od poverenja o problemu koji imaš.

Sa druge strane, pretpostavljam da ti je teško da razgovaraš sa drugima o tome kako ne bi pomislili da si „luda” ili da „pričaš gluposti”. Znaš da nisu „luda”, ali da trenutno ne znaš kako drugačije da priđeš životu. Osoba od poverenja može da bude neko iz tvoje porodice ili neki nastavnik iz škole, ili školski psiholog, koji će ti biti podršaka u traženju stručne pomoći.

Treba da znaš da nema razloga da u tome budeš non-stop i da uz pomoć psihoterapeuta možeš u sigurnom okruženju da naučiš kako da se oslobodiš tih misli, kao i kako da smanjiš brige čak i kada ima razloga za njih, ali previše si pod njihovim uticajem i ne uspevaš da ih se oslobodiš. Svakako vredi truda da potražiš pomoć jer, postoje načini da se osećaš bolje i vratiš svoju vedrinu.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.