SOS: Strah od zubara

PROBLEM: Kao i mnogi, i ja se plašim zubara. Trebalo bi da idem kod njega da mi popravi još dva zuba, pa onda da nosim protezu jer su mi jako krivi zubi. Moj stomatolog uopšte nema osećaja za to. Jako me je bolelo kad sam bila pre nekoliko meseci, a na taj bol je verovatno uticao i strah pa je bol bio još veći. Ne znam šta da radim, padale su mi na pamet neke lude ideje kao slušanje muzike tokom popravke zuba, ali znam da je to glupo. Volela bih da popravim zube jer ličim na vampira ali kolena mi klecaju kada sednem u čekaonicu. Molim te da mi pomogneš!

SAVET: Draga Hejovko, hvala ti na pismu koje će mnogim tvojim vršnjacima pomoći, jer većina nas na stomatološkoj stolici je manja od makovog zrna. Očigledno je da si imala loše iskustvo sa stomatologom koje je bilo bolno i neprijatno, a otuda i opravdani strah. Sjajna je ideja da staviš slušalice i na taj način se opustiš. Imamo još nekoliko predloga kako da umanjiš strah od zubara. Prvo, nikako ne odlaži odlazak kod zubara, ali ipak izaberi trenutak da zakažeš pregled kada nisi pod velikim stresom. Takođe, potraži nekoliko novih stomatologa i izberi onog koji te sa razumevanjem i pažnjom sluša u vezi sa tvojim strahovima. Možeš i da tražiš objašnjenja šta će raditi, kako će to izgledati i koliko će trajati. Na taj način ćeš biti u prilici da razumeš šta te očekuje, a time će se i tvoj strah umanjiti. I najvažnije, ne treba sve stomatološke intervencije odjednom da uradiš. Daj sebi vremena i prostora, jedan zub popravi odmah, a drugi za mesec dana, a treća poseta neka bude za protezu.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Priredile: psihoterapeut Tanja Dobrić Brankov i Sanja Matasić

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.