SOS: Sve nas nervira

PROBLEM: Dragi HEJ!, ne znam kome drugom da se obratim a treba mi pomoć! Devojčica iz odeljenja nervira sve drugare, posebno mene i moju BFF. Ona ne zna da priča neke reči, ubacuje nam se u razgovore, a uz to i stvarno smrdi, iako ima savršene uslove za život. Nije ni to tako grozno, već to što nam dosađuje i pravi se važna. Stalno nas prati i prisluškuje naše razgovore. Mi pokušavamo da ne kontaktiramo s njom, ali ona je neprestano u našoj blizini. Poverila sam BFF tajnu i nismo joj dale da čuje, a ona nas je tužila nastavnici. Mi smo objasnile nastavnici da ne želimo da joj odamo tajnu, a ona kaže da ne smemo da budemo bezobrazne prema njoj jer nam je drugarica (što nije) i da treba sve da joj kažemo. A postaje gore na fizičkom, kada nam nastavnica da loptu i kaže da radimo šta hoćemo, a ona počne da se dere na sve nas da se igramo s njom između dve vatre. Kad joj pedeseti put kažemo da nećemo da ona u tome učestvuje, odmah ode kod nastavnice da nas tužaka. I to se stalno ponavlja. Šta da radim? Help!!!

SAVET: Čini mi se da ste sve zajedno uporne da isterate svoje. Nijednoj od vas nije jasno zašto ona druga strana neće da popusti ili odustane. Ipak, verujemo da su postojali periodi kada ste se manje svađale. Ako ih je bilo, razmislite šta ste tada radile i na koji način ste podstakle drugaricu da vas manje uhodi, viče, naređuje… Šta bi to moglo biti? Napišite na papir takve situacije i izaberite neko rešenje. Takođe, možete da razmislite i o tome šta vas dve radite pa vam se drugarica sve jače suprostavlja? Ako sve ovo ne urodi plodom, onda je pravo vreme da vam pomognu odrasli od poverenja u školi (razredna ili neki drugi nastavnik i psiholog).

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

priredila: psihoterapeut Tanja Dobrić Brankov

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.