SOS: Sve oko menstruacije mi je malo nejasno

Dragi Hej! malo me je stid da vam pišem na ovu temu, ali evo. Dobila sam prvu menstruaciju pre dva meseca i malo mi je nezgodno i čudno. Sve mi je to malo nejasno i volela bih da mi malo više kažeš o tome. Mama mi kaže sve što je pitam, ali želela bih da čujem nešto o tome od vas. Takođe, ja nemam baš puno količinski, pa me je malo strah zbog toga. Možda je tako jer je to samo početak, ali ne znam. Prošli put ste mi odgovorili pa se nadam da ćete i sad.

SAVET: Za početak, nema razloga da se stidiš da postavljaš pitanja i da generalno razgovaraš o toj temi. Kao što već i sama znaš, mensturacija se javlja u pubertetu i ponavalja se svakog meseca ako ne dođe do začeća. Ciklus traje nekoliko dana, i ponavlja se u proseku na oko 28 dana, i trajanje ciklusa, kao i pauze između ciklusa varira od devojke do devojke. Nakon što prvi put dobiju ponekad se događa da devojkama u početku ciklus nije redovan, ali se nakon nekog vremena ustali. Možda će se desiti da pred ciklus doživiš različite promene (da ti grudi budu malo veće, promene u apetitu, raspoloženju, bolovi u stomaku, leđima itd). Slične promene se nekad događaju i tokom ciklusa – neke devojke imaju bolne i obilne menstruacije, dok druge jedva da i osete da je bilo šta drugačije tokom ovih dana. Važno je da tokom ciklusa redovno održavaš higijenu (redovno tuširanje i često menjanje uložaka). Tokom ciklusa ćeš sama osetiti da li ti više prija da se krećeš ili da se u tom period uzdržiš od fizičkih aktivnosti. Što se tvog pitanja tiče, ok je što ti trenutno ne ide toliko puno količinski, i možda će se kasnije to promeniti. Ovo je nešto ukratko o mensturaciji, ali ako imaš još pitanja slobodno nam piši! 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.