SOS: Sviđa mi se stariji dečko, ali ne smem da kažem roditeljima

Zaljubljena sam u dečka koji je stariji od mene 5 godina. Ja imam 15 a on 20. Znam ga od malih nogu i uvek smo bili okej. Bili smo kao brat i sestra, iako nismo bili toliko bliski, ali tako smo se gledali. Jedno veče kad sam ga srela nije me prepoznao i tad sam mu poslala poruku da sam to bila ja. Počeli smo da se dopisujemo i posle mesec dana, možda više, možda manje shvatila sam da ga volim. Kroz priču sam mu to pokazala a takođe i on meni. I da ne dužim priču. Imam problem oko viđanja sa njim. Bojim se da slažem roditelje, pa da se ne naviknem da ih lažem iako mislim da ovo i nije toliko strašna stvar. A opet ne bih se usudila da kažem da idem sa njim. I ne znam šta da radim. Šta i kako da izvedem da bih uspela da se vidim sa njim. A jako mi je bitno da ga vidim i nedostaje mi previše. A i imam problem oko izlazaka, možda je stvar u meni, a možda i nije.. Roditelji me često ne puštaju, a nekada se bojim da ih pitam iako mi neće biti ništa. Help!

SAVET: Lepo je ukoliko se slažete i ukoliko su osećanja obostrana i pored te razlike u godinama. Godine ne bi trebalo da predstavljaju problem, ali kad ulaziš u vezu, imaj u vidu da vas dvoje verovatno imate različito viđenje veze. Razlika u godinama je više izražena u godinama u kojima si ti sad – on je na fakultetu, ili radi, ti si u srednjoj školi, imate različite obaveze, rasporede, a i verovatno postoje različita očekivanja oko toga kako bi vaša veza trebalo da izgleda. Što se tiče roditelja, skupi hrabrost i popričaj sa njima. Važno je da uspostavite lep odnos, i da im objasniš kako je tebi bitno da možeš da izlaziš. Objasni im kako tvoje društvo izlazi, da ih njihovi roditelji puštaju, i pokaži im da mogu da ti veruju. Ako se baš brinu oko izlazaka, možeš da im predložiš da se, za početak, dogovorite oko toga do kad treba da se vratiš kući, da im obećaš da ćeš se povremeno javiti, i da ćeš im reći sa kim si. Roditelji ne moraju baš sve da znaju, ali laži nikako nisu dobro rešenje!

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.