SOS: Tata misli da je vreme za “onaj razgovor” i posetu ginekologu

Imam 14 godina i imam simpatiju godinu dana, pre pola godine sam saznala da se i ja njemu sviđam, tako da se dopisujemo i viđamo, ali u društvu. On me je zvao nekoliko puta kod njega kući, ali ja sam odbijala i sada mi se baš ide, ali moj tata kaže da on želi samo moje telo, da želi da me odvede u krevet i zbog toga nisam otišla. Sada moj tata hoće da obavimo “onaj razgovor” i želi da idem kod ginekologa jer smatra da je bolje da odem ranije. Ja se zaista plašim šta će da mi radi ginekolog i ne znam kako da kažem tati da je rano za posetu ginekologu. Please help!

SAVET: Ukoliko ti tata ne dozvoljava da odlaziš kod simpatije kući, bez obzira na to da li su njegove pretpostavke tačne ili ne, najbolje je da se i ubuduće viđate u društvu ostalih, ili ako ste sami, da to bude u nekakvoj šetnji, nekom kafiću ili na nekom sličnom mestu. Što se ostalog tiče, još uvek si mlada za stupanje u seksualne odnose, i kasnije, kad uđeš u veze, sama ćeš proceniti da li si i kada si spremna za to. Nikad nemoj da se upuštaš u intimne odnose ukoliko te neko na to nagovara, već isključivo ako ti osećaš da ti je to okej. Tati možeš iskreno da kažeš, iako je malo nelagodno, da ti je neprijatno da sa njim pričaš o tome i da smatraš da još nije vreme za posetu ginekologu. Ali imaj na umu da poseta ginekologu nije ništa strašno i da za početak to može biti i samo razgovor, gde možeš pitati sve što te zanima, i informisati se o načinima na koje se, kada budeš stupala u odnose, možeš zaštiti od polno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.