SOS: Tata se ponaša prema meni kao da sam beba

Imam 12 godina. Moj otac se skoro uvek prema meni odnosi kao prema četvorogodišnjoj devojčici i to me mnogo nervira. Stalno sam mu skretala pažnju na to ali nije vredelo, on je uvek ostajao isti. Takođe uvek kada radim nešto gotovo prosto (npr. ušivam nešto), on bi mi rekao nešto poput “Znaš to da uradiš? Bravo, srećo tatina”. Tada imam osećaj kao da me potcenjuje i misli da sam nesposobna. Ne mogu ponovo da mu skrećem pažnju na to, znam da je uzalud. Imate li neko rešenje? Hvala unapred.

SAVET: Razumemo zašto te to nervira, ali tvoj tata to ne radi iz loše namere. Roditelji se prosto nekad tako ponašaju. Neobično im je kako brzo odrastamo i kako se osamostaljujemo i učimo da radimo stvari bez njih. To što ti govori takve stvari i tako se ponaša ne znači da te potcenjuje, već na primer da je ponosan na tebe. Da bi zaključila šta neko misli iza onoga što kaže, možeš nekad da više pažnje obratiš na način, tj. ton kojim to kaže. Pusti da prođe neko vreme, i onda pokušaj da mu ponovo skreneš pažnju da ti to smeta, reci mu šta misliš o tome i kako to čini da se osećaš, i možeš i da ga pitaš zašto to radi, šta pod time misli, čisto da bi sebi rešila nedoumice. Probaj da ne obraćaš mnogo pažnje na to, da ignorišeš iako te iznervira, jer najverovatnije da tvoj tata ništa loše ne misli, i da će i sam presatati uskoro, kad još malo odrasteš.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.