SOS: Tinjedžeri i kafa

Zanima me da li tinejžeri smeju da piju kafu? Čitala sam negde da to nije zdravo za mozak i tako neke gluposti, roditelji mi govore da nije zdravo za želudac (što je tačno), ali plašim se da će mi roditelji to još dugo govoriti jer nekako mislim da ne žele sad da im i ja trošim kafu. Ove godine punim 15 godina i smatram da više nisam toliko mala da ne smem da pijem kafu. Mnogi moji drugari puše cigare, a da ne pričam o nargili ,pa zašto ne bih mogla i ja malo da se častim kafom. Koliko je kafa štetna za mene i ostale tinejdžere?

SAVET: To što roditelji insistiraju da ne piješ kafu nije zato da im je ne bi trošila, već upravo iz brige za tvoje zdravlje. Bez obzira da li si tinejdžer ili ne, previše konzumiranja kafe može stvoriti zavisnost. Kada se kafa pije u većim količinama, može imati uticaja na mozak, na srce, samim tim na krvni pritisak, srčani ritam može biti ubrzan i može biti štetna za želudac, Pored toga, na razne druge načine može naštetiti organizmu. Ipak, uprkos tome, mnogo ljudi je pije svaki dan. Ako ikako možeš, izbegavaj da piješ previše, i za početak je možeš piti nekad uz mleko ili sa nekim drugim dodacima (poput instant kafa iz kesica). U principu može biti okej ako ne piješ previše i prečesto.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.