SOS: Trpim vršnjačko nasilje, da li da kažem roditeljima?

Od prvog razreda idem u istu školu, i sve je bilo ok sve dok 4. razred nije počeo. Žrtva sam nasilja, ali ne prevelikog, i suočim se sa tim skoro pa svaki dan. Imam nekoliko drugara sa kojima se stalno družim, i nekoliko bliskih, a ostali su oni kojima se ne sviđam baš. Često me udaraju ili mi rukom slabo obaviju vrat pa me guraju na zemlju, ali ne smem da se suprostavim jer, kakve sam ja sreće, neko bi mene tužio razrednoj, čak iako ja ne bih bio kriv, jer bi oni koji se druže sa tom osobom verovali njemu. Glumim u jednoj predstavi, gde imam ulogu psa. Svi me zezaju zbog toga, i strašno me nervira, ali ako kažem razrednoj oni će i dalje nastaviti jer je to ‘sitnica’ ili ‘glupost’. Danas sam išao napolje sa prijateljima, i objavio sam dosta slika na Instagramu. Kad sam dobio internet, video sam kako me dvoje dece kinje u grupi. To mi uvek rade, a sad su to baš morali napisati jer sam se slikao sa drugaricom koju celo odeljenje mrzi bez razloga. Sad, u šestom razredu, zvuči besmisleno da promenim školu, ali me celo odeljenje nervira. Trebalo bi uskoro da se selim, i škola u kojoj sam trenutno će mi biti daleko. U školi koja će biti najbliža meni imam jednog druga i lepo bih se uklopio u tu školu. Da li da se usudim da kažem roditeljima da želim da promenim školu i da kažem svoju trenutnu situaciju u školi?

SAVET: Nijedno nasilje nije malo! Ukoliko se to dešava svakodnevno poslednje dve godine, to uopšte nije naivna stvar. Nemoj da razmišljaš tako da bi razredna okrivila tebe, jer su nastavnici i ostalo osoblje iz škole dužni da reaguju na tako nešto. Obavezno ispričaj roditeljima sve kroz šta prolaziš, nemoj da čekaš više. A zatim treba da zajedno to prijavite razrednoj i da zatražite da preduzmu mere da ubuduće nasilje spreče. Ukoliko se selite uskoro i smatraš da bi se lepo uklopio u novu školu, to nikako nije besmisleno! Popričaj sa roditeljima o tome i reci mi da misliš da bi ti bilo bolje u drugoj školi, a verovatno i praktičnije zbog udaljenosti, i pitaj ih šta oni misle o tome. Roditelji su na tvojoj strani i želeće da problem reše, i zato im se obavezno obrati za pomoć!

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.