SOS: Učenje, motivacija i samopouzdanje

PROBLEM: Zdravo HEJ! Imam jedan problem i htela sam da ti se obratim. Mislim da sam izgubila samopouzdanje. Ne znam šta se dešava, ocene su mi loše i ne znam kako da se povratim, ne znam šta da radim. Želela bih da popravim ocene, ali nemam motivaciju. Sve mi je dosadno i nikako mi se ne uči. Ne znam šta da radim. Molim te, pomozi mi, moram da popravim ocene.

SAVET: Vrtiš se ukrug. Neučenje vodi do loših ocena, loše ocene dovode do pada samopouzdanja, a kada nemamo samopouzdanja, onda nemamo motivacije za učenje. Rešenje je vrlo jednostavno. Potrebno je da učiš i da ne obraćaš pažnju na to što ti se ne uči. Dok sam išla u školu, i meni je gradivo bilo dosadno, ali sam više od toga mrzela da dobijem lošu ocenu. Zato sam se trudila da gradivo povežem sa sobom i učinim ga zanimljivijim. Evo kako bi to mogla da uradiš. Na primer, obožavaš da gledaš tenis. Dok gledaš neki meč, zapitaj se iz koje zemlje potiču igrači, šta tamo ljudi jedu, koji je glavni grad te zemlje i sl. Odgovore pokušaj da nađeš u knjigama. Obrati pažnju da za učenje prvo odabereš predmet u kojem si uvek bila dobra. Tako ćeš povratiti poverenje u sebe da možeš i umeš da učiš. Za predmete koji ti slabije idu, potraži pomoć drugara iz škole ili odraslih. Nemaš mnogo vremena do kraja školske godine, zato uči i ocene će biti malo bolje. Nije dobro što nisi na vreme učila, ali na dobitku si jer za sledeću školsku godinu imaš recept kako se to radi.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.