SOS: Uskoro završavam knjigu, ali ne znam kome da se obratim da je objavim

Dragi Hej, već duže vreme pišem knjigu. Uskoro je pri kraju. Nisam sigurna da li da nastavim do kraja ili da prekinem sa pisanjem. Imam tek 13 godina i niko ne zna da pišem. Želela bih da izdam knjigu, ali ne znam ni kojoj izdavačkoj kući da se obratim, a ne znam ni kako. Plašim se da se knjiga neće prodati. I koliko će to koštati? Šta da radim? Molim te pomozi mi.

SAVET: Nemoj da odustaješ, ukoliko želiš i možeš da završiš pisanje, idi do kraja. Ukoliko ti povremeno manjka inspiracije, nemoj da pišeš na silu, već pusti neko vreme dok te to ne prođe, i onda nastavi. Što se tiče izdavanja knjige, bilo bi super da se obratiš za savet roditeljima ili nastavnici srpskog jezika, ili ako znaš nekog drugog ko se bavi pisanjem, jer tu svakako ništa ne možeš sama. Izdavanje knjige zahteva gomilu tehničkih stvari (proveru teksta, štampanje, izdavanje…) i zato bi bilo dobro da se bolje raspitaš o tome. Razumemo tvoje strahove, ali dok ne čuješ mišljenje još nekog oko toga što si napisala, ceo taj proces oko knjige se neće mrdnuti sa početka. Što se tiče novca i svih pitanja koje imaš, to sve zavisi (od broja stranica, izdavačke kuće i slično), i zato je najbolje da sa roditeljima pronađeš nekog ko se bavi time i ko može da ti odgovori na pitanja. U svakom slučaju, ako ne uspeš odmah, nemoj da očajavaš, čuvaj sve što si napisala i možeš kasnije opet da probaš. Srećno!

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: NeONBRAND on Unsplash

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.