SOS: Velika dilema – odlazak na ekskurziju ili svadbu?

Dragi Hej, vodim veliku dilemu, moram da odlučim nešto jako bitno. Naime, meni je uskoro ekskurzija, poslednja u osnovnoj školi, a za isti vikend imam svadbu kod najbliže rodbine. Ne znam šta da odaberem, oba događaja su mi podjednako bitna, ne bih da izneverim nikoga, a ni sebe. Molim vas pomozite mi ili bar dajte neki savet kako da donesem ovako tešku odluku. Hvala unapred!

SAVET: Jasno je zašto ti je tako teško da doneseš odluku, ali ipak je ona na tebi jer ti sebe najbolje poznaješ. Ono što ti mi savetujemo jeste da napraviš listu “za i protiv”. Jasno je da su ti oba događaja podjednako važna, ali je pitanje zapravo šta tebe više zanima i šta bi ti više želela od ta dva. Sigurno je da, što se svadbe tiče, osećaš na neki način pritisak i odgovornost da se pojaviš tamo zbog rodbine kako bi ih podržala i uvažila taj važan događaj. Sa druge strane tu je maturska ekskurzija koja je svakako važan događaj u životu jednog tinejdžera i želiš da sve to doživiš, da se lepo provedeš i da na neki način ispoštuješ i svoje prijatelje koji, pretpostavljamo, jako žele da idete zajedno. Stoga, savetujemo ti da napraviš listu i da pokušaš da nabrojiš sve moguće razloge kojih se setiš zašto bi pre išla na jedno, a zašto na drugo. Pored toga, predlažemo ti da se posavetuješ i sa porodicom o tome šta oni misle o svemu. Važno je da znaš da, šta god izabrala, nećeš nikog izneveriti. Iako si tinejdžer, ti si i dalje dete i niko od tebe nema neka ogromna očekivanja oko svega toga, te ne treba toliko da razmišljaš o tome da li ćeš nekog izneveriti. Šta god da odlučiš, svakako da možeš bar malim delom “nadoknaditi” to što si propustila ovaj drugi događaj – npr. ako odabereš svadbu možeš da prvom zgodnom prilikom organizuješ neko okupljanje sa prijateljima gde ćete se družiti, ili da npr. negde izađete, a ako odabereš ekskurziju, možeš da kasnije odeš kod te rodbine, da ih posetiš, čestitaš im i provedeš neko vreme sa njima. Dobro razmisli o tome šta je to što više želiš, za čim bi više žalila ako to propustiš, i na osnovu svega toga donesi odluku.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.