SOS: Virtuelno prijateljstvo

PROBLEM: Nemam puno prijatelja u stvarnosti. Bivša BFF me otkačila, a najboljeg druga sad mnogo i ne viđam. Osećam da nemam nikoga da s njim pričam i da mu se na neki način ispovedim. Međutim, postoji jedan drug sa fejsa, koji je rođen na isti dan kad i ja, ali je godinu stariji. Nije iz moje zemlje pa se dopisujemo na engleskom. Deluje mi kao normalan dečko. Volim da se dopisujem s njim i imamo preko 9.000 poruka. Jednom mi je tražio da mu pošaljem svoju sliku i poslala sam mu selfi, naravno. Znam da je njegov profil pravi. Često mu pišem o privatnim problemima i on kaže da ga ne smaram. Da mi savet i bude mi lakše. Da li prenagljujem u svemu tome? Ipak mi je lakše dok njemu pričam jer znam da on to neće nikom reći (i obrnuto). Ne želim da prekinem druženje s njim, a mama mi kaže da se manem toga. I šta sad da radim? :((

SAVET: Sve što osećaš da ti prija trebalo bi da neguješ, ako možeš. Međutim, čim nam pišeš, možda ipak imaš potrebu za stvarnim, iskrenim prijateljstvom, ali ne znaš kako da ga ostvariš. Sa virtuelnim prijateljem ne možeš da dođeš u lični kontakt. Možda će ti biti od pomoći ako se zapitaš koliko se virtuelno prijateljstvo razlikuje od stvarnog i po čemu? Šta, po tvom mišljenju, nedostaje u prijateljstvu licem u lice, a šta je dobro ili prednost? Možda još nekoliko pitanja može biti od pomoći da u sebi pronađeš put do dobrog prijatelja. Zapitaj se kada ćeš biti spremna za nova prijateljstva? Kada i na koji način možeš odgovore koji si pronašla u sebi da sprovedeš u delo? Šta ti je potrebno da to uradiš?
Za neke odgovore koje pronađeš verujemo da su ostvarivi ili mogu biti od pomoći da razlučiš šta ti je činiti dalje. Većina prijateljstava nastaje među ljudima koji vole iste stvari ili imaju slična interesovanja. Podsetićemo te da svako od nas ima dvoje ili troje dobrih prijatelja, tako da si na dobrom putu, jer jednog već imaš.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

priredila: psihoterapeut Tanja Dobrić Brankov

Foto: Getty

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.