SOS: Vodim računa o ishrani, vežba, ali ne gubim kilograme

Imam 13 godina, visoka sam 174 cm i teška 70 kg. Po nekim pravilima moja idealna težina je 64kg što znači da i nemam neki veliki višak, ali zaista izgledam kao da imam mnogo više od 6 kilograma viška. Idem na fitnes već 5 meseci, 3 puta nedeljno i ne vidim promene na svom telu, čak su mi se i listovi opustili i ne vidim razlog tome. Pre dvadesetak dana sam pocčla “izazov 30 dana”, što znači da svaki dan vežbam i idalje nema promena. Izbacila sam večeru, i opet ništa. Planiram da počnem da trčim svaki dan, dve nedelje, mada se ne nadam nikakvom rezultatu. Stvarno sam depresivna u poslednje vreme, nije mi ni do čega, jako sam razočarana i ljuta na sebe. Najveći problem su mi noge. Trudila sam se, na prvom mestu zbog sebe, da bi se osećala bolje. Sramota me je da nosim šorts jer su mi noge užasne. Ne znam šta se dešava. Nadam se da ćete mi pomoci, ne znam više šta da radim…

SAVET: Savetujemo ti da se ne baviš tim izračunavanjem idealne težine jer to nije baš pouzdana mera. U kranjem slučaju, idealna težina je ona kada smo zdravi, a da pritom sebi izgledamo zaista ok. Prema onome što si ti nama rekla, čini se da vodiš aktivan život, da se dosta vežbaš. Ipak, nismo sigurni kakva si što se ishrane tiče. Izbacivanje večere ne mora nužno da bude dobro, štaviše nije ni neophodno. Za večeru se može uzeti nešto lagano, poput malo mesa i salate. Obrati pažnju na to kako se hraniš jer je možda to problem.Možda jedeš dosta slatkiša, brze hrane, hleba ili piješ dosta sokova? Kada budeš krenula na trčanje, od tada kreni da vodiš i dnevnik ishrane. Vidi šta sve jedeš. Najbolje bi bilo da jedeš raznovrsno – dosta povrća, voća, mesa, mlečnih proizvoda i žitarica, a da na minimum svedeš brzu hranu, slatkiše, slaniše i sokove. Zapravo idealno bi bilo da piješ dosta vode i da umesto sokova piješ ceđene sokove ili limunadu. Probaj tako i nikako ne započinji ikakve dijete jer one koje se propagiraju kod nas uglavnom nisu zdrave, a posebno za tela u razvoju.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.