SOS: Zadirkuju me zbog glasa

PROBLEM: Dragi HEJ!, imam jedan ogroman problem. U školi me celo odeljenje zadirkuje zbog mog dubokog glasa. Skoro nikad ne pričam sa drugom decom, jer znam da će biti ista priča – uvek mi se svi smeju i zovu me „momak”. Idem u muzičku školu na hor, jer je za mene muzika sve. Ali ne idem u školski hor jer moram da prođem audiciju, ali mene je sramota da pevam pred drugima. Šta da radim? Milica

SAVET: Čini mi se da te drugi zadirkuju jer ne cene tvoj talenat. Nije u redu da te zadirkuju u vezi sa tvojim glasom, jer trenutno na to ne možeš da utičeš. Menjanje boje glasa „pogađa” svu decu, nekoga više, nekoga manje. Za izvesno vreme tvoj glas će dobiti konačnu boju i zato nema razloga da ga kriješ. On je jedinstven i neponovljiv. Neguj ga, jer su u muzici, a naročito su u horskom pevanju uvek dobrodošli glasovi koji su kao tvoj. Zato podigni glavu, ispravi leđa i govori jačinom kao i svaki drugi učenik u tvojoj školi. Ne treba nikome da se izvinjavaš zato što si jedinstvena, talentovana i pametna devojčica. Te osobine su uvek tražene, a potvrdu toga videćeš kada se budeš upisivala u srednju školu. Dok se svi drugi budu znojili da pred kraj osnovne škole budu bolji đaci, vredniji i talentovaniji, ti ćeš sa lakoćom moći da biraš željenu školu, muzičku ili neku drugu. Zato pričaj i pevaj i nastavi da vredno radiš na svojoj jedinstvenosti. Samo napred!

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.