SOS: Zaljubljena sam u devojku

Zdravo, imam jedan problem. Ja sam trenutno 7. razred i zaljubljena sam u jednu devojku. Do 5. razreda su sve moje simpatije bile dečaci, a kasnije su devojke počele sve više i više da me privlače. Ja sam priznala nekim svojim najbližim drugaricama, i reagovale su normalno. Ali su mi rekle da je to možda samo faza i da do osamnaeste godine ne mogu da znam koje sam seksualnosti. Moj problem je što ne znam da li bih išta trebala da kažem roditeljima ili da ipak sačekam još nekoliko godina? I takođe pošto se ja družim sa najboljom drugaricom te devojke koja mi se sviđa, ja sam joj to rekla. I od tada sam primetila kako je ona počela da me izbegava. Mi smo pričale samo nekoliko puta u prolazu, ali sada uopšte ne i imam osećaj da me mrzi od kad je saznala da mi se sviđa. Ne znam da li da pokušam da razgovaram s njom?

SAVET: Za početak, sjajno je što imaš prijateljice sa kojima možeš da razgovaraš o tome i koje te razumeju i podržavaju. Što se tiče roditelja, oni su tu za nas i super je ako imamo dobar odnos sa njima i možemo da se oslonimo na to da će nas uvek podržati. Ipak, u redu je da imamo neke tajne od njih, koje se, između ostalog, tiču i simpatija. Za takve stvari nam služe prijatelji. Tvoja situacija je malo nezgodna jer nikad ne možemo biti sigurni kako bi roditelji reagovali na tako nešto. Ti ih najbolje poznaješ, i verovatno sama najbolje možeš da proceniš da li možeš da im kažeš ili ne. Mi ti predlažemo da dobro razmisliš o tome da li bi želela da znaju sad u ovom trenutku, i šta bi to moglo da prouzrokuje, kako bi se oni poneli i odragovali. Možda bi bilo dobro da ipak sačekaš još malo kako bi bila sigurna u to kako se osećaš. Imaš 13, ili 14 godina, i još uvek upoznaješ sebe i upoznaješ šta je to što ti se sviđa i što ti prija. Razumemo da te to muči i da nije lako, i zato još jednom naglašavamo koliko je dobro što imaš drugarice s kojima možeš da pričaš o tome. Što se tiče devojčice koja ti se dopada, ako je saznala za to, sigurno je da joj to vrlo zbunjujuće. Nalazite se u osetljivim godinama kad još niste sigurni kako na šta da reagujete, i to je skroz okej. Savetujemo ti da možda ipak izostaviš nju iz cele priče, jer prvo nisi ni sigurna da li ona zaista zna za to ili ti se samo čini da te izbegava. Drugo, ukoliko ona sazna da ti se dopada, postoji šansa da saznaju i ostali iz škole, a nismo sigurni koliko bi se ti prijatno osećala ako bi se to desilo, jer ljudi vrlo različito reaguju na takve stvari. Savetujemo ti da se, barem još neko vreme, držiš prijatelja kojima veruješ, i da pratiš kako se osećaš i kako se stvari razvijaju, i da u skladu sa tim donosiš odluke kad i kome možeš da otvoreno pričaš o tome šta osećaš. 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.