SOS: Završetak osnovne škole me rastužio

Pomozi mi molim te, da završila osnovnu školu, tog dana sam i malo plakala, jako sam tužna. Ja sam jako osetljiva osoba i veoma se vezujem za ljude, životinje  pa čak i predmete. Treba da radim prijemni, sad se približava, bila sam odlučila šta ću upisati, mada ne znam kako će mi biti i kako ću se snaći. Želim da upišem medicinsku školu, u nju ću ići sama iz mog grada, živeti u domu, kako da prestanem da se bojim toga i kako da sklopim nova prijateljstva.

SAVET: Nije nam najjasnije čega se bojiš. Verovatno se najviše bojiš prijemnog ispita, a kasnije tih promena koje slede. To je sasvim prirodno i svima nama koji smo kroz to prošli razumljivo. Što se prijemnog tiče, uprkos strahu i tremi, nastavi da se spremaš kao i do sada. Jako je  bitno da prođeš kroz sve i da svakodnevno učiš. Sada nema zezanja, to se mora i od uspeha na prijemnom ti zavisi koju ćeš školu upisati. Što se tiče života u domu, videćeš da je to veoma lepo iskustvo. Neminovno je da će ti na početku biti stresno jer su sve promene, čak i one lepe, stresne zato što stres normalno ide uz promene bilo koje vrste. Trebaće ti vremena da se privikneš na sve nove okolnosti života, ali i na profesore, njihove kriterijume i na društvo, Ukoliko ti biude bilo teško, ne ustručavaj se da tražiš pomoć i da sa nekim pričaš o tome. Kada budeš krenula u školu, upoznaj se sa psihologom i vidi možeš li se njemu obratiti kada ti bude trebala podrška i pomoć. Takođe, pričaj sa roditeljima i najboljim prijateljima. Ne zadržavaj ni lepe ni ružne stvari samo za sebe. Videćeš, sve će biti ok.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.