SOS: Zbog drugarica se ponekad osećam kao rezerva

Moje dve drugarice su stalno zajedno, praktično kao BFF, i stalno me sklanjaju iz razgovora, prosto zanemare i zaborave da sam uopšte tu. Na početku školske godine (1. srednje smo) smo se sve super družile, ali sada se to promenilo. Kada sam nasamo sa jednom od njih, onda je sve ok, ali ovako kao da ni ne postojim. Jednoj od njih sam rekla kako se osećam i da mi to smeta, što je ona prenela kasnije drugoj. Ta druga je pričala sa mnom o tome, kako to nije istina i sl., ali se to i dalje nastavlja. Ta drugarica sedi sa mnom u klupi u školi. Juče je rekla kako će se premestiti sledeće godine da sedi sa ovom drugom drugaricom, a mene nije ni spomenula. Ranije smo mi pričale kako ćemo se premestiti, ali ona me je izbacila iz plana i ubacila ovu drugu. I to joj nije prvi put da nešto uradi bez prethodnog razgovora sa mnom. Zvuči kao da neće više da se druži sa mnom. Meni to nije u redu, ali ona je mnogo tvrdoglava i kad god pokušam da pričam s njom o tako nečemu ona me potpuno ignoriše. Ja nju mnogo volim, ali očigledno je neko drugi njoj važniji, a ja joj ne značim toliko. Imam osećaj da se druži sa mnom samo kada nema sa kim drugim. Takođe se često dešava da kada napravimo neki dogovor da me ispali jer joj je ova druga drugarica predložila nešto i ona hoće s njom, očigledno da sam joj ja na zadnjem mestu, moglo bi se reći – rezerva.Ne znam šta da radim. Možda sam i ljubomorna, ali opet… Molim te daj mi savet. Ne želim da je izgubim kao drugaricu.

SAVET: Žao nam je što se tako osećaš i što to doživljavaš od svojih drugarica. To što neće da priča sa tobom o tome kako se osećaš i što ignoriše tvoje pokušaje da o tome porazgovaraš zaista nije ok za jedno prijateljstvo. Ponekad se desi da nam se, tokom odrastanja, krug prijatelja potpuno promeni. To je sasvim normalno jer se samim odrastanjem i mi menjamo, i prosto nam se nekad interesovanja promene u odnosu na interesovanja ljudi sa kojima se družimo. Nažalost, nekad baš mi budemo ti koji se osete odbačeno od strane prijatelja. Znamo da ne želiš da je izgubiš, ali ako se već osećaš kao da si “rezerva” i ako ti ne dozvoljava da pričaš o tome sa njom, razmisli koliko dalje ima smisla družiti se sa njom. Ipak, postoji mogućnost i da se malo vodiš tim osećajem ljubomore, kako si i sama primetila, i da zbog toga ne tumačiš dobro njihovo ponašanje. Možda im je sasvim ok da se sve tri družite. Nemoj da brzaš sa zaključcima i odlukama, i probaj da neko vreme iskuliraš sa pričam o tome kako bi proverila da li te osećaj vara ili ne, i da generalno pratiš njihovo ponašanje prema tebi. Ako se kasnije i dalje budeš osećala kao sad, probaj još jednom da popričaš o tome s njima i da sve to rešite, ali ako ne bude nikakve promene, razmisli o tome da se, koliko god ti to ne želiš, malo distanciraš od njih i probaš da se zbližiš sa nekim drugim ko ti je ok za druženje i s kim možeš da neguješ jedan zdrav prijateljski odnos. Iako znamo da tako nešto nikao ne bi želela, ponekad je, nažalost, to sve što nam ostaje kada osetimo da nas drugi ne tretiraju onako kako mislimo da je ok.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.