SOS: Zbog problema sa štitnom žlezdom muku mučim sa kilogramima

Imam 14 godina i imam problem sa težinom. Ja imam više kilograma nego što bi trebalo.Visoka sam 1.64, a imam 65 kilograma i to se dosta primećuje na bokovima, stomaku i butinama, a najviše na stomaku, jednostavno mi je dosta veliki. Svi me zadirkuju zbog toga najviše u školi, kažu mi da sam debela svinja, a i bliži se matura, a ja imam dosta kilograma. Inače imam i problem sa štitnom žlezdom (hipertireoza) i pijem lekove i ne mogu na dijetu, i ja sam dosta tužna zbog toga. I ja moram da jedem dosta zbog tih lekova. Uvek plačem kada vidim nekoga ko je mršav i moja sestra je mršava. Ona je od mene starija 14 god. A ima 58kg. Ja nemam ni sa kim da pričam, nemam drugaricu, a majka me ne razume. Ja se nadam da ćeš mi ti pomoći jer bi mi to mnogo značilo.

SAVET: Zaista nam je žao što se tako osećaš. Najvažnije je da probaš da prihvatiš sebe i da se potrudiš da promeniš način na koji ti gledaš situaciju. Loši komentari koje ti drugi upućuju su zaista neprijatni i znamo koliko te pogađaju, ali nekad je najbolje da zaista ne obraćaš pažnju na to šta drugi pričaju. Znamo da to uopšte nije lako, ali često takve osobe koje nam se rugaju, kada vide da ih ignorišemo i da nas ne pogađa to što govore, posle nekog vremena prestanu. Pogotovo nemoj da im dozvoliš da vide da te to povređuje jer ih to samo ohrabruje da nastavljaju.Važno je da ti znaš da tvoja kilaža ne znači da si lošija od njih, i treba to uvek da imaš na umu. Ni težina, ni fizički izgled, ni ništa slično nas ne čini manje vrednim od drugih. Nemoj da se povlačiš u sebe zbog toga, i ne daj da te pogađaju njihove uvrede. Prihvatanjem sebe ćeš rešiti deo problema, jer kad drugi vide da si ti ok s tim kako izgledaš, ni oni neće imati zašto da ti se rugaju. Što tiče tvoje zabrinutosti oko težine, iz zdravstvenih razloga možeš da popričaš sa svojim lekarom oko lekova koje piješ i da proveriš da li postoji neki način da koriguješ ishranu u skladu sa tvojom terapijom. Pored toga, probaj da se aktiviraš fizički, nekim šetnjama, laganim trčanjem i slično, to će doprineti da se osećaš zdravije i sigurnije u sebe. Samo hrabro! 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Pixabay

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.