SOS: Želim da budem pevačica, ali mama je protiv toga

Dragi HEJ, ovo je već drugi put da ti pišem o mojim problemima. Prošli put si mi puno pomogao i dao samopouzdanje. Napisala sam ti da jako volim da pevam i da mi to dobro ide. Imam 14 godina, a pevačica želim da budem od 5. razreda i mislim da bih mogla da uspem u tom svetu. Problem je što ja jedino time želim da se bavim u budućnosti, ali moja mama se nikako ne slaže sa tim. Stalno mi govori da živim u svetu mašte i prisiljava me da učim. Ja stvarno ne mogu da zamislim život bez muzike i volela bih da upišem srednju školu “Artimedia” jer mislim da bi mi ona dosta pomogla, ali moja mama ne želi da čuje. Stalno me proganja time kako ću kada još porastem da prosim na ulici, ali to mene još više podstiče da budem ono što želim – pevačica. Ja ne slušam našu muziku, tako da ne želim da se bavim našom muzikom. Skoro svaki dan plačem zbog ovoga jer me niko ne podržava. Ne moraš ovo da objavljuješ, ali bi mi jako značila tvoja pomoć.

SAVET: Tvoja majka je verovatno zabrinuta za tvoju budućnost, a ne zna najbolje to da pokaže. Naime, verovatno s i sama upoznata sa tim da ljudi slabo veruju u to da neko može da “živi od muzike”. Ipak, ako je to tvoj san, nemoj lako da odustaješ. Ukoliko se npr. često svađaš sa mamom oko toga, sledeći put kada budete razgovarale o tome, probaj da pričaš sa njom kao “odrasla” osoba, u smislu da ne vičete jedna na drugu i da se ti postaviš zrelo i ozbiljno razgovaraš o toj temi. Možda će te mama tako ozbiljnije shvatiti i uvideti koliko ti je to važno. Daj sve od sebe da joj objasniš koliko bi ti značilo da se baviš time. Svakako da zbog muzike ne treba da zapostavljaš ostale stvari, pa pokušaj mami da objasniš, odnosno da joj ponudiš kompromis tako što ćeš joj objasniti da nećeš odustati ni od ostalih obaveza u školi. Što se tiče škole “Artimedia”, to je privatna škola koja se plaća, i možda su tvojoj mami problem finansije i možda nije u mogućnosti da ti obezbedi tako nešto. Raspitaj se oko toga koje još srednje muzičke škole postoje, a da ti se dopadaju. Ako mama i dalje bude nepopustljiva, to svakako ne mora biti “kraj sveta” i ne moraš zbog toga zauvek odustati od pevanja. Iako ti je za sad tako nešto nezamislivo, razmisli o tome da li bi mogla da se, ako ne upišeš školu koju želiš, muzikom baviš kao vannastavnom aktivnošću. Možeš da kreneš na časove pevanja ili nešto slično. Ako te to toliko zanima, sigurno možeš da nađeš nekakvo rešenje koje odgovara i tebi i mami. Želimo ti svu sreću! 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Foto: Getty

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.