SOS: Želim da imam odnose sa svojim dečkom, ali se plašim da ne ostanem trudna

Imam 17 godina i želim da imam odnose sa svojim dečkom. Ne plašim se ničega u vezi s tim, osim toga da ne zatrudnim. Možete li mi reći sve preventive protiv trudnoće? Znam da je kondom najbolje rešenje, ali šta ako dođe do pucanja kondoma ili se nešto drugo iskomplikuje. Želim da budem potpuno sigurna i zaštićena od trudnoće. Hvala unapred.

SAVET: Bravo za oprez i za inicijativu da se dobro zaštitiš pre stupanja u seksualne odnose. Postoje različite vrste kontracepcije, i kondom jeste jedan od najčešće korišćenih vidova zaštite. Pored sprečavanja neželjene trudnoće, kondom sprečava i polno prenosive bolesti. Još jedan dobar vid zaštite jesu pilule za kontracepciju. Da bi počela da ih koristiš, treba da odeš i porazgovaraš sa ginekologom, koji će ti prepisati pilule koje tebi odgovaraju. Kombinacija pilula i kondoma je prilično dobra zaštita. Što se tiče tvog pitanja o pucanju kondoma – devojke ponekad, ako se desi da kondom pukne, ili ako se desi nezaštićen odnos, koriste pilule “za dan posle” koje se piju u roku od 24 ili najkasnije 72 sata nakon odnosa. Ipak, zbog visokog nivoa hormona, ove pilule se ne preporučuju za često korišćenje.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.