SOS: Želim da imam svoju sobu

Dragi HEJ, pišem ti prvi put u nadi da ćeš mi pomoći. Ja svoju sobu oduvek delim sa roditeljima i spavam sa mamom. Naša kuća je mnogo mala za našu porodicu. Soba koju delim sa roditeljima je odvojena zavesom od kuhinje tako da, kada ja učim, moji roditelji i sestra pričaju, što meni smeta, ali kada ih zamolim da prestanu, oni i dalje to rade. Pošto mama ustaje rano za posao,ona ujutru u žurbi pobaca sve stvari po stolicama, po stolu jer nemamo ni plakar gde bismo stavili sve to… ja nju razumem i ne krivim je, ali prosto kada se ja probudim i vidim takav nered svakog jutra,dođe mi da plačem. Ja stvarno smatram da nisam nezahvalna, radujem se kad god dobijem nešto, pomažem u kući i roditeljima i odličan sam đak, ali prosto jako želim da dobijem sobu gde bih imala svoj mir i da se kuća malo proširi. Tata mi je pre dve godine obećao sobu, ali kaže da ne može da nađe majstore koji bi gradili jer su svi već zauzeti i da su po pristojnoj ceni, znam da nije lako ni njemu i ja ga razumem, ali svaki dan plačem kada vidim u kakvoj kući ja živim, a u kakvoj žive moje drugarice. Molim vas, nemojte misliti da sam nezahvalna i razmažena, samo tražim da živim u pristojnoj kući i da smem da pozovem drugaricu kući bez razmišljanja da li je mama ponovo razbacala sve stvari po kući ili da li tata radi nešto u “mojoj” sobi pa ne mogu da je uvedem unutra. Izvinjavam se ako je tekst bio predugačak, ali hvala unapred na pomoći.

SAVET: Nema potrebe da se izvinjavaš jer prvo tekst nije predugačak, a drugo jako si nam lepo opisala celokupnu situaciju. Naravno da ne mislimo da si razmažena. Tvoje želje su skroz na mestu i apsolutno možemo da te razumemo. Nije nimalo lako. Ipak, kao i ti, tako i mi možemo da razumemo tvoje roditelje. Prvo gradnja iziskuje veći trošak, drugo iziskuje verovatno i dodatnu papirologiju. Nije lako odlučiti se na to iz više razloga. Kako se ne bi razočarala, bolje se ne uzdaj previše u tu ideju. Pada nam na pamet da ti predložimo da, ukoliko si još uvek u osnovnoj školi, razmotriš da izabereš srednju školu u drugom gradu kako bi živela u školskom domu. Na takav način ćeš imati možda veći prostor jer se sobe dele sa još jednom ili dve osobe. Razmotri to prvo sama sa sobom, a potom i sa roditeljima.
Jedna stvar na koju bismo voleli da ti skrenemo pažnju tiče se učenja. Možeš se raspitati da li je moguće učiti u biblioteci bilo školskoj ili gradskoj. Ukoliko si član trebalo bi da možeš bez problema. Tamo ćeš imati potrebnu tišinu kako bi mogla na miru da učiš.
Što se dovođenja društva tiče, to svakako moraš raditi u dogovoru sa roditeljima pa ti zbog toga predlažemo da sa njima o tome popričaš. Takođe, ne bi bilo loše da, koliko god možeš, pomogneš oko održavanje kuće jer kao što možeš da vidiš, mama zbog posla i obaveza ne može sve sama da postigne. Vidi šta i koliko ti možeš, ako želiš, da im pomogneš.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.